vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialEducația juridică devine materie școlară obligatorie

Educația juridică devine materie școlară obligatorie

În prezent, educația juridică se studiază ca opțional în școli, chiar dacă o pregătire juridică începută în școală poate contribui la formarea de cetățeni mai responsabili și mai informați. Totuși, acest lucru se va schimba de anul viitor, după ce Senatul României a votat introducerea educației juridice ca materie școlară obligatorie.

Decizia Senatului României a fost privită cu mult entuziasm de Asociația VeDem Just, care de ani întregi face eforturi pentru ca elevii din școlile României să beneficieze de o educație juridică solidă. INVESTIGATORIA a mai arătat cum judecătorul Cristi Danileț, împreună cu membrii și voluntarii Asociației VeDem Just, duce educația juridică în școli și în afara lor, organizând procese simulate cu tineri din multe școli, scriind cartea “Elevul și Legea”, pentru care a consultat 500 de legi și ordonanțe pentru a explica legea pe înțelesul elevilor și a discutat cu sute de copii despre importanța respectării normelor într-o societate.

Citește și: Judecătorul Cristi Danileț: “Inflația asta de legi ne arată că suntem un stat slab, în care morala nu mai are nicio importanță…”

De aceea, decizia Senatului României de a le oferi elevilor în mod obligatoriu, educație juridică, antreprenorială și financiară vine ca un răspuns la aceste nevoi ale generației tinere, despre care foarte puțină lume vorbea.

VeDem Just subliniază că, grație eforturilor sale de peste cinci ani, educația juridică se studiază în prezent ca opțional în curriculum la decizia școlii de către 6.900 de elevi din 122 unități școlare, situate în 33 de județe și este predată de către 138 de profesori instruiți de asociație.

Obiectivele educației juridice în școli sunt responsabilizarea tinerilor, înțelegerea și apărarea concretă a drepturilor, diminuarea delincvenței juvenile, scăderea numărului de victime minori, creșterea gradului de înțelegere și acceptare a actelor normative, respectarea autorității statului, apropierea justiției de cetățean.

Mai mult, Asociația propune Ministerului Educației să accepte oferta de parteneriat pentru alcătuirea programei de educație juridică în vederea implementării sale în toată țara, începând cu următorul an școlar și pune la dispoziția tuturor cadrelor didactice mai multe resurse ce pot fi utilizate cu succes la ore: ghidul Elevul și Legea, inclusiv în limba semnelor române, care este tradus în mai multe limbi străine și este acceptat ca resursă internațională de către UNODC, aplicația pentru mobil Lege-n-Dar, secțiunea tur virtual în tribunal, procese simulate cu actori minori.

Judecătorul Cristi Danileț spune despre această decizie a Senatului României că este una istorică, care a pornit de la o idee și s-a transformat într-un program național de mare amploare. Acesta a spus, în exclusivitate pentru INVESTIGATORIA, că educația juridică în școli a fost un act de pionierat al său și al voluntarilor din cadrul Asociației VeDem Just:

Această materie am introdus-o ca opțional în multe școli din România și Republica Moldova. Am scris manual de educație juridică pentru ambele țări. Sper ca și la Chișinău să se aprobe o lege asemănătoare.„, ne-a declarat judecătorul.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare