Desființarea SIIJ a rămas blocată în Senat. Societatea civilă cere pași înainte

Desființarea SIIJ a rămas blocată în Senat. Societatea civilă cere pași înainte

Comunitatea DECLIC a lansat o petiție pentru desființarea de urgență a Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, blocată în Senat încă din luna mai, pe fondul opoziției fățișe a UDMR, care nu-și dorește ca dosarele SIIJ să revină la DNA, DIICOT și Parchetul General.

Despre desființarea SIIJ se discută deja de ani buni, dar mai intense au devenit dezbaterile publice după ce Comisia Europeană a cerut explicații în legătură cu decizia CCR, prin care Secția Specială pentru anchetarea magistraților poate funcționa în continuare. Nerezolvarea problemei echivalează cu sancționarea României pentru nerespectarea dreptului european.

În acest sens, comunitatea DECLIC a lansat o petiție publică, adresată Ministerului Justiției și Guvernului României, solicitând desființarea de urgență a Secției Speciale, catalogând-o drept „un atac la independența Justiției”. Petiția poate fi citită și semnată AICI.

Inițiatorii petiției arată că procurorii Secției Speciale nu au reușit să puncteze vreun succes notabil în investigarea încălcării legii de către magistrați, în schimb au deschis dosare cu iz politic, vizați fiind magistrații care anchetau oameni politici influenți.

Deși fosta coaliție de guvernare a promis desființarea acestei secții, nici PNL și, mai ales, UDMR nu au făcut eforturi pentru a alinia România la legislația europeană. Ba chiar UDMR s-a opus deschis desființării Secției Speciale, motivând că nu doresc ca dosarele acesteia să ajungă la DNA, DIICOT sau Pachetul General.

În consecință, proiectul privind desființarea Secției Speciale a rămas blocat în Senat din luna mai.

PNL a promis desființarea în programul de guvernare, dar au trecut 6 luni și nu au închis această secție. Susținem poziția GRECO care consideră că SS pune în pericol independența Justiției. Prin urmare, este necesară desființarea acestei secții de către Guvern și revenirea la o justiție imparțială.„, arată inițiatorii petiției.

La nivel european, Secția Specială este privită ca un instrument de intimidare a magistraților și se dorește ca România să renunțe la ea. Cu atât mai mult cu cât Secția Specială a retras contestațiile în mari dosare de corupție și i-a salvat de posibile condamnări pe Sebastian Ghiță, Victor Hrebenciuc și Tudor Chiuariu. Existența acestei secții este și motivul raportului dur referitor la România, elaborat de Grupul de State împotriva Corupției (GRECO).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.