sâmbătă, iunie 15, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticRomânia și R. Moldova, plan comun de combatere a corupției. Anunțul ministrului...

România și R. Moldova, plan comun de combatere a corupției. Anunțul ministrului Justiției de la Chișinău

În timpul ședinței comune a Guvernelor Republicii Moldova și României, care va avea loc pe 11 februarie, la Chișinău, va fi semnat un Plan de acțiuni în domeniul justiției între Ministerul Justiției al Republicii Moldova și Ministerul Justiției al României pentru perioada 2022-2024.

În acest context, ministrul Justiției de la Chișinău, Sergiu Litvinenco, a subliniat că apreciază deschiderea autorităților române de a susține reforma justiției, lupta împotriva corupției și asigurarea accesului la justiție echitabilă și transparentă în Republica Moldova.

„Acest Plan a fost elaborat ținându-se cont de experiența României în procesul de reformare a justiției în perioada de pre și post aderare la Uniunea Europeană, dar și de necesitatea continuării implementării măsurilor de consolidare a statului de drept și a reformei în domeniul justiției. Astfel, România își reafirmă sprijinul pentru valorile europene și internaționale, precum și dorința de a contribui la realizarea unei justiții care să răspundă nevoilor concrete ale cetățenilor noștri”, a precizat ministrul.

Astfel, conform Planului, pentru următorii trei ani sunt prevăzute mai multe acțiuni, care urmează a fi realizate în comun de către Ministerul Justiției al Republicii Moldova și Ministerul Justiției al României.

Printre acestea se numără: acțiuni comune de cooperare în materia prevenirii și combaterii corupției și criminalității organizate;  schimb de bune practici și informații în domeniul evidenței și analizei statisticii judiciare privind activitatea instanțelor judecătorești; preluarea de bune practici și acordarea suportului tehnic sistemului penitenciar din Republica Moldova, în mod special pe aspectele ce țin de evaluarea funcționalității sistemului administrației penitenciare, asimilarea bunelor practici de management a resurselor, automatizarea și digitalizarea proceselor în cadrul sistemului administrației penitenciare prin utilizarea tehnologiilor avansate, elaborarea programului de reducere a violenței în penitenciare etc.; oferirea asistenței administrative Inspectoratului Național de Probațiune și schimb de bune practici în domeniul profesiilor juridice conexe ș.a.

Acesta va fi al treilea Plan de acțiuni în domeniul justiției semnat până acum între Ministerul Justiției al Republicii Moldova și Ministerul Justiției al României.

În fotografia principală: Sergiu Litvinenco, sursă foto: FB

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare