joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneMircea Rusu, directorul interimar al TNB, acuză conspirații în spatele criticilor care...

Mircea Rusu, directorul interimar al TNB, acuză conspirații în spatele criticilor care i se aduc: „Există un grup reacționar în interiorul instituției, care zgândăre atmosfera interioară”

Mircea Rusu, directorul interimar al Teatrului Național București, a reacționat public după ce mai multe voci au început să ceară demisia lui. Totul după ce, duminică, în prezența lui, s-au distribuit spectatorilor prezenți în Sala Studio exemplare dintr-o revistă cu caracter extremist și anti-european.

Acesta a răspuns acuzațiilor într-un mod halucinant, considerând că în spatele reacțiilor critice la adresa lui s-ar afla, de fapt, o conspirație a unui „grup reacționar” și aruncă întreaga responsabilitate pentru distribuirea respectivelor reviste firmei de publicitate care a organizat evenimentul.

Mai mult, Rusu susține că el are o educație anticomunistă și că prezența lui Dan Puric de Ziua Mondială a Teatrului sub cupola TNB ar fi justificată de faptul că Dan Puric este „un actor de decenii al Teatrului Național București”. În comunicatul de presă, postat pe blogul TNB, directorul interimar al teatrului face o întreagă apologie a nevinovăției sale, el considerându-se „un partizan al României”. Probabil așa explică și faptul că nu a dorit proiectarea simbolică a culorilor Ucrainei pe instituție, așa cum au procedat, din solidaritate, mai multe teatre din lume.

Citește și: Se cere demisia directorului TNB: „Nu putem accepta ca infrastructura publică de cultură din România să fie folosită pentru a promova propaganda pro-Putin”

Dar, pentru a prelungi suspansul, redăm integral conținutul comunicatului de presă, publicat de Mircea Rusu.

Am stat departe de colții presei care se hrănește cu conflicte, mai mult sau mai puțin naturale . Acest fapt a dus la un soi de acceptare a unei culpe nemeritate, zic eu.

Mă numesc Mircea Rusu. Sunt actor al TNB de peste 32 de ani. N-am făcut parte din niciun partid, din nicio organizație sau serviciu politic! N-am simpatii față de nicio grupare, de niciun fel! Nu susțin niciun stat sau organizație care nu-s de partea intereselor nației mele! Nu sunt altceva decât un partizan al României!

Tatăl meu m-a crescut într-un spirit anticomunist evident. Bunicul meu patern, notar în Săcele, a fost șef adjunct al PNȚ Brașov! Nu sunt pro Putin! Dimpotrivă! Știu foarte bine ce au făcut rușii de 200 de ani în țara noastră! Din capul locului, vreau să-mi cer scuze pentru această furtună mediatică creată tendențios, țintit, împotriva persoanei mele. Și nu neapărat a persoanei, cât a funcției pe care, vremelnic, o dețin.
Am dorit ca de „Ziua mondială a teatrului” să avem în Teatrul Național București o manifestare, un omagiu pentru teatrul care ne călăuzește destinele, nouă, artiștilor, tehnicienilor și tuturor oamenilor de (din) teatru. Astfel, am acceptat propunerea lui Dan Puric, actor de decenii al Teatrului Național București, să țină o conferință/spectacol. Doar cu tema enunțată mai sus! Subliniez că acest ”show cultural” a respectat cu o disciplină indiscutabilă promisiunea. Doar că, pe scaunele Sălii Studio și pe standurile cu cărți ale artistului Dan Puric, pe lângă volumele lui, au apărut niște ziare „Certitudinea”. Chiar dacă publicația respectivă se vinde prin chioșcuri, nu trebuia să pătrundă în teatru fără acordul nostru! Nu intenționez să mă absolv de o vină evidentă, dar responsabilitatea unor asemenea decizii revine în exclusivitate organizatorului evenimentului, în cazul acesta „Forward Media & Advertising”.
Mă delimitez hotărât de acțiunea subversivă care s-a petrecut duminică dimineață! În loc de o sărbătoare a teatrului, s-a încercat un „prohod” al lui . Cei care au orchestrat acțiunea, au reușit să destabilizeze un echilibru care se așezase destul de evident. Au mai câștigat o bătălie, dar „ resbelu” e lung! 

Primesc mesaje de susținere de la adevăratele valori ale teatrului românesc, dar vin din partea unor oameni discreți, care nu vor să-și maculeze personalitatea în noroiul mediatic. Creat artificial, zic eu. Și asta, tocmai acum când, la Teatrul Național, au fost chemate cele mai mari valori ale teatrului românesc! În 2022, montează sau vor monta cei mai mari regizori români contemporani!

Vor fi 10 premiere, fapt unic în istoria Teatrului Național „I.L.Caragiale”, în istoria vreunui teatru din România. Am încercat din răsputeri să țin Teatrul Național București în afara conflictelor cu atingeri politice. N-a fost cu putință. Există un grup reacționar în interiorul instituției, care zgândăre atmosfera interioară. Se aliază lor și forțe politice sau de media. Influente sau nu, fac un imens rău Teatrului Național.

Facem precizarea că luni, lui Mircea Rusu i s-a cerut foarte clar demisia, în urma ultimelor evenimente. USR amenință că, dacă Rusu nu va demisiona, partidul va depune moțiune împotriva ministrului Culturii. Tot USR reamintește că demersul de a distribui spectactorilor publicația sus-menționată a venit în completarea deciziei conducerii interimare a TNB de a refuza derularea unei campanii umanitare pentru Ucraina, simultan cu găzduirea unui spectacolul al lui Dan Puric, cunoscut drept un susținător al Rusiei lui Vladimir Putin și al ideii că România ar trebui să se apropie de Rusia, nu de Occident.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare