miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneSe cere demisia directorului TNB: "Nu putem accepta ca infrastructura publică de...

Se cere demisia directorului TNB: „Nu putem accepta ca infrastructura publică de cultură din România să fie folosită pentru a promova propaganda pro-Putin”

Scandal la Teatrul Național București, după ce duminică, 27 martie, la Sala Studio, în prezența directorului interimar al instituției, Mircea Rusu, s-au distribuit exemplare dintr-o publicație anti-europeană și radical naționalistă, care susține ideile propagandei ruse în contextul invadării Ucrainei.

Mircea Rusu, directorul interimar al TNB, s-a remarcat încă din primele zile ale invaziei Ucrainei printr-o atitudine cel puțin stranie la adresa tragediei din țara vecină. El a refuzat, potrivit actorului Mihai Călin, să proiecteze simbolic culorile Ucrainei pe fațada TNB, așa cum făceau alte instituții din țară la momentul acela.

Mi s-a sugerat să punem niște proiectoare cu care să colorăm TNB în culorile Ucrainei. Nu cred că ăsta este rolul teatrului. Este un rol al politicii. Rolul nostru este altul”, a declarat, la acea dată, directorul interimar numit de PSD al Teatrului Național București.

Ulterior, însă, aceasta a deschis porțile Teatrului Național unui personaj foarte controversat pe linia convingerilor pro-ruse, și anume Dan Puric, invitat de Ziua Națională a Teatrului să prezinte publicului o „conferință despre teatru și viață”, cu bilete al căror preț varia între 60 și 80 de lei.

Ca să agraveze și mai mult situația, accentuând niște convingeri stranii într-o lume deja zbuciumată emoțional, în cursul zilei de duminică, 27 martie, la Sala Studio s-au împărțit spectatorilor exemplare dintr-o revistă anti-europeană și pro-rusă, intitulată „Certitudinea”. De altfel, site-ul așa-zisei reviste e o grupare stranie de texte aparținând lui Eminescu, care este „coordonator editorial și moral”, lui Miron Manega, lui Adrian Severin sau Stan Petrescu.

În urma acțiunilor stranii din ultima vreme ale directorului interimar al TNB, care a fost prezent în sală când revista se distribuia publicului prezent, Iulian Bulai cere demisia acestuia. În caz contrar, el amenință că USR va depune moțiune împotriva ministrului Culturii.

Directorul interimar al Teatrului Național București, Mircea Rusu, trebuie demis astăzi. Nu putem accepta ca infrastructura publică de cultură din România să fie folosită pentru a promova propaganda pro-Putin, pro-Kremlin. Dacă ministrul Culturii nu îl va demite astăzi pe directorul TNB, atunci USR va depune o moțiune simplă împotriva ministrului Culturii. O instituție importantă a statului român nu poate sabota nici solidaritatea românilor față de ucraineni și nici angajamentele României față de partenerii UE și NATO. Asta s-a întâmplat ieri la TNB. Artă și solidaritate? Da, mereu. Propagandă pro-Putin? Nu. Deloc. Niciodată”, declară deputatul USR Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților.

USR reamintește că demersul de a distribui spectactorilor publicația sus-menționată a venit în completarea deciziei conducerii interimare a TNB de a refuza derularea unei campanii umanitare pentru Ucraina, simultan cu găzduirea unui spectacolul al lui Dan Puric, cunoscut drept un susținător al Rusiei lui Vladimir Putin și al ideii că România ar trebui să se apropie de Rusia, nu de Occident.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare