miercuri, iunie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneImnul Ținutului Secuiesc, cântat de naționala României de hochei generează scandal în...

Imnul Ținutului Secuiesc, cântat de naționala României de hochei generează scandal în Parlament. Grindeanu: „Este un afront și o lipsă nerușinată de respect față de România”

Un scandal uriaș macină scena politică, după ce jucătorii naționalei României (cei de la Miercurea Ciuc și Gheorgheni) au cântat imnul Ținutului Secuiesc împreună cu adversarii și suporterii maghiari din tribune, la un meci împotriva echipei Ungariei.

Trei jucători din naționala României au refuzat să participe la moment, însă ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost acolo și a fost văzut intonând imnul Ținutului Secuiesc, alături de jucători. Momentul a fost amplu comentat atât în Parlamentul României, cât și de politicieni, cel mai dur exprimându-se pe această temă social-democratul Sorin Grindeanu.

De altfel, Sorin Grindeanu solicită aplicarea celor mai dure sancțiuni pentru acest gest, care înseamnă, din punctul lui de vedere, o lipsă de respect pentru România.

Nu pot însă să înțeleg și să tolerez gestul infam al hocheiștilor din naționala României care au cântat așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc.

Este un afront și o lipsă nerușinată de respect față de România, față de români și față de tricolor. Și sper ca lucrurile să nu rămână nepedepsite. Cer Federației Române de Hochei, Ministerului Sportului și tuturor celorlalți factori responsabili să ia măsuri urgente pentru a aplica cele mai dure sancțiuni după acest gest incalificabil. Cine nu respectă România nu are ce căuta în roșu, galben și albastru! Pentru noi aceste culori înseamnă totul!„, a scris Grindeanu pe pagina lui de socializare.

În tribune a fost văzut și ministrul Mediului, Tanzcos Barna, care, spre deosebire de Grindeanu, a apreciat momentul, ba chiar a și intonat imnul Ținutului Secuiesc alături de echipa României, lucru care nu ne miră, de vreme ce Tanczos Barna se exprimă pe rețelele de socializare primordial în limba maghiară, deși e ministru în România și ar trebui să fie înțeles mai ales de români.

Într-o postare bilingvă, ministrul Mediului a explicat că a fost la Campionatul Mondial de Hochei la Ljubljana ca să susțină jucătorii din Miercurea-Ciuc, Gheorgheni și Brașov, care au făcut tot posibilul să țină naționala României în Divizia I, grupa A. Acesta a confirmat și faptul că a privit meciul din tribuna maghiară.

În legătură cu informațiile care au apărut în presă, conform cărora am vizionat meciul din tribuna maghiară, trebuie să vă spun că inclusiv suporterii români au stat în această parte a patinoarului. La un moment dat, la câțiva metri de mine stătea o familie, ai cărei membri erau îmbrăcați în tricoul echipei naționale. Și, for the record, am purtat tricoul de campioană a României a echipei mele de suflet, Sport Club Miercurea Ciuc”, a scris Tanczos Barna.

Scandalul pe această temă nu s-a oprit aici și a ajuns până în Parlamentul României, unde tema a fost exploatată, evident, de George Simion.

„Noi aici, în Camera Deputaților și în Parlamentul României, intonăm imnul României. Echipa națională de hochei, care a jucat acum 2 zile, nu a  intonat imnul României. Vi se pare o problemă gravă, domnule președinte?”, a întrebat Simion în plenul Camerei Deputaților. Președintele de ședință, Daniel Suciu, a răspuns sec: „Este. Mulțumesc”.

Deputatul UDMR Csoma Botond a fost cel care a ripostat la afirmațiile lui Simion și i-a reproșat acestuia că tema invocată e una generată de afinitățile rusofile ale parlamentarului AUR.

„Știu că AUR-iștii au o agendă specială, de a crea tensiuni între români și maghiari. Ați primit această comandă, poate, de la Moscova, domnu Simion, că atât știți să faceți din păcate. Asta ai făcut și asta știi să faci. Nu mai aveți subiecte pe pandemie, și atuncea … asta faceți. Și mințiți în același timp. S-a cântat și imnul României. Da, spontan, etnicii maghiari din echipa României au cântat și imnul secuiesc. Care e problema cu chestia asta? Imnul secuiesc există de secole, cum există și Ținutul Secuiesc. Nu înțeleg care este problema cu chestia asta.”, a spus deputatul UDMR în ședința forului decizional național.

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare