5000 de euro a costat eliberarea fostului primar al capitalei, Sorin Oprescu, arestat în Grecia, acum eliberat pe cauțiune, în urma unei decizii luate de Curtea de Apel de la Atena. Condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare după șase ani de procese, Oprescu a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte erau obligatesă remită o parte din profitul brut realizat.
Oprescu s-a plâns instanței din Grecia de condițiile de detenție din România și a spus că, dacă ar fi pus în situația de a face închisoare în România, viața lui ar fi pusă în pericol. Fostul primar al capitalei s-a plâns că nu are frigider, că regimul alimentar i-ar pune sănătatea în pericol și că spațiul destinat deținuților este foarte restrâns. Ca atare, a cerut să fie eliberat pe cauțiune și și-a declarat chiar intenția de a-și petrece restul vieții în Grecia.
„Toaletele nu au uși, într-o cameră de 8 mp sunt 8 inşi cazați. (…) Cartofi cu cartofi în fiecare zi, orez cu orez, adică tot ce nu aveam voie să mănânc. Ce să aleg dacă într-o zi erau cartofi şi într-o zi orez? Dacă îţi aduce familia câte ceva, dar se strică că nu ai frigider. Vreau să spun că în cazul în care dumneavoastră veți hotărî să mă trimiteți în România, nu este nicio exagerare, niciuna din căile de atac probabil că vor fi aprobate post-mortem…”
Oprescu a primit 6 ani şi 6 luni închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, în variantă agravată, 6 ani închisoare pentru luare de mită, 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu, 3 ani şi 6 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de spălarea banilor. Procurorii au mai arătat că în anul 2015 Sorin Oprescu ar fi primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti.
În perioada 2013 – 2014, Bogdan Cornel Popa, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, a pretins şi primit sume totalizând 2.798.941 lei de la administratorii unei societăţi comerciale, care au și denunțat aceste acțiuni, prin intermediul unor persoane şi firme controlate de el, susţinând că prin influenţa pe care o are asupra lui Sorin Oprescu şi Mircea-Octavian Constantinescu îi va determina să vireze cu prioritate sumele necesare către instituţia respectivă pentru a se putea achita lucrările executate de societatea martorilor denunţători şi să fie de acord cu executarea lucrărilor pentru beneficiarul CCPBPB, aflat în subordinea lui, de către societatea denunţătoare.
În perioada mai – august 2015, în acelaşi context, Bogdan Cornel Popa, în calitate de director al ACCU, împreună cu inculpatul Cristian Stanca, a pretins de la aceiaşi martori denunţători, prin intermediari, suma de 60.000 de euro, ca mită pentru Sorin Oprescu, au mai arătat procurorii DNA.