joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneS-A DECIS! Ucraina este scutită de taxe vamale în Uniunea Europeană timp...

S-A DECIS! Ucraina este scutită de taxe vamale în Uniunea Europeană timp de un an

Situația dificilă prin care trece Ucraina a determinat suplimentarea mijloacelor de sprijin. Parlamentul European a votat scutirea Ucrainei de taxe vamale în Uniunea Europeană până pe data de 5 iunie 2023. Astfel va fi evitată o criză alimentară în regiune, iar țara greu încercată de agresiunea rusească are în continuare dovezi de solidaritate ferme din partea Europei întregi.

Războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei începând cu 24 februarie 2022 a avut un impact negativ profund asupra capacității Ucrainei de a face schimburi comerciale cu restul lumii, atât din cauza distrugerii capacității de producție, cât și din cauza indisponibilității unei părți semnificative a mijloacelor de transport, ca urmare a închiderii accesului la Marea Neagră”, arată textul Regulamentului prin care se ia decizia exceptării de la plata taxelor vamale pentru Ucraina vreme de un an.

Prin urmare, se vor aplica taxe vamale preferențiale la importul în Uniune al anumitor produse industriale originare din Ucraina, care fac obiectul unei eliminări treptate pe o perioadă de șapte ani în conformitate cu anexa I-A la Acordul de asociere, se stabilesc la zero, aplicarea sistemului prețurilor de intrare se suspendă pentru produsele respective pentru care se aplică, astfel cum se specifică în anexa I-A la Acordul de asociere, iar importurilor nu li se aplică taxe vamale; toate contingentele tarifare stabilite în temeiul anexei I-A la Acordul de asociere se suspendă, iar produsele care fac obiectul contingentelor respective sunt admise la importul în Uniune din Ucraina fără taxe vamale și, prin derogare de la articolul 14 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (UE) 2016/1036, taxele antidumping la importurile originare din Ucraina efectuate în cursul aplicării prezentului regulament nu se percep în niciun moment, nici după expirarea regulamentului.

Potrivit deciziei luate, aceste prevederi sunt valabile cât timp și Ucraina respectă regulile de origine a produselor și procedurile aferente și nu introduce la rândul ei noi taxe vamale. Una dintre condițiile puse Ucrainei se referă la respectarea principiilor democratice, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale și respectarea principiilor statului de drept, precum și eforturile continue și susținute în ceea ce privește lupta împotriva corupției și a activităților ilegale.

Există și o clauză de salvgardare, pentru ca producătorii europeni să nu fie afectați de aceste măsuri: dacă un produs ucrainean riscă să aducă daune celor din UE cu produse similare sau aflate în concurență directă, taxele vamale pot fi reintroduse oricând.

Potrivit europarlamentarului Vlad Gheorghe, măsura este una cu valențe duble, pe de o parte fiind o manifestare de sprijin comun pentru un stat greu încercat de război și, pe de altă parte, un mijloc de prevenire a unei crize alimentare ce ar putea afecta întreaga regiune.

Această liberalizare temporară a comerțului aplicabilă produselor ucrainene va avea două consecințe esențiale în acest moment. Prima se referă la evitarea unei crize alimentare în Uniune, Ucraina fiind un exportator important de cereale, fructe, legume, precum și de echipamente și substanțe folosite în agricultură. A doua constituie un sprijin real pentru economia și implicit populația din țara vecină, greu încercată de războiul care a depășit 100 de zile deja.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare