miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticUSR critică compensarea prețului la carburanți: "O pseudo-soluție!". Replica lui Iohannis: "Atât...

USR critică compensarea prețului la carburanți: „O pseudo-soluție!”. Replica lui Iohannis: „Atât se poate. 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai”

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că prețul carburanților va fi compensat cu 50 de bani pe litru, timp de 3 luni, măsură în legătură cu care președintele Klaus Iohannis a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că era singura posibilă, adăugând că accizele nu pot fi reduse din pricina legislației europene.

Jumătate din compensația evocată mai sus va fi decontată de la buget. Compensarea se va aplica direct la pompă și va apărea și pe bonul fiscal.

„Valoarea pachetului de compensare va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din bani urmând a fi decontați de bugetul de stat”, a zis Ciucă.

Întrebat de ce consideră că o astfel de măsură e preferabilă reducerii accizelor, Klaus Iohannis a răspuns: „Reducerea accizelor e doar așa, aparent, la îndemâna guvernelor. În realitate nu este din cauza legislației europene. La accize e ușor de umblat dacă vrei să le crești. Dacă vrei să le scazi, nu se prea poate sub un anumit nivel. Deci discuția aici se oprește foarte repede și rămâne doar de teorie matematică”.

De asemenea, Klaus Iohannis a subliniat că, în opinia lui, „până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai când alimentezi la pompă”.

„Celelalte instrumente la dispoziția Guvernului sunt cele naționale, să umble la TVA, la sprijin bugetar, la alte mecanisme. În situația în care și la noi prețurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul pe bună dreptate a analizat chestiunea și a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva, atât cât se poate. Nu e posibil să plafonezi prețul direct sau să subvenționezi o parte semnificativă. Am discutat ieri cu premierul și mi-a explicat mecanismul. Atât cât se poate, e corect să se facă. Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai când alimentezi la pompă și cred că la transportul de mărfuri, unde se consumă cantități mari de carburant, se simte la finalul lunii, iar la unii se simte chiar semnificativ. Aici stăm acum. Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul național, din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai precis ministerul de Finanțe”, a zis acesta.

USR a criticat măsura identificată de Guvernul Ciucă în contextul crizei energetice, atrăgând atenția că este „o pseudo-soluție care nu ajută pe nimeni”, întrucât „nu ține cont de evoluția viitoare a prețurilor”.

„În loc să adopte propunerea USR de reducere a TVA-ului de la 19% la 5%, Guvernul PSD-PNL a decis să vină cu cea mai proastă soluție: compensarea cu 50 de bani pe litru la carburanți. Din nou, prea puțin și prea târziu. Propunerea USR de scădere a TVA-ului de la 19% la 5% ar fi redus prețul la pompă cu peste 1 leu pentru motorină și benzină.

În plus, măsura Guvernului Ciucă este gândită doar pentru trei luni, deși prețurile cresc constant de la lună la lună. Doar în ultima lună, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 6.1%. Adică plătim azi cu 25 de lei mai mult pentru un plin de benzină față de luna trecută.

Ceea ce face guvernul Ciucă este să aleagă o pseudo-soluție care nu ajută pe nimeni. Este de subliniat aici ipocrizia PSD care, deși afirmă clar că premierul a luat o decizie greșită, nu mișcă un deget pentru a îndrepta situația în folosul oamenilor.

‘Este șocantă încăpățânarea PSD-PNL de a lua măsuri proaste pentru a răspunde unor probleme reale. Practic, statul va da doar jumătate din cât a încasat suplimentar din TVA-ul la carburanți de la începutul anului, prin mecanisme complicate. În același timp, vorbim de o sumă fixă: 0,5 lei/litru. Dacă prețul crește în continuare, această reducere se diminuează ca pondere în prețul final și oamenii vor simți din ce în ce mai puțin în buzunare reducerea aceasta’, a declarat deputata USR Cristina Prună.

Cu măsura USR, reducerea s-ar menține procentual și dacă prețul va mai crește în viitor. Spre exemplu, dacă la prețul de 9,18 lei/litrul de motorină reducerea de TVA duce la o economie de 1,08 lei/litru, la un preț de 10 lei/litrul de motorină, reducerea ar fi de 1,18 lei/litru. Pe când, o compensare fixă de 50 de bani nu ține cont de evoluția viitoare a prețurilor”, a transmis USR.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare