Istoria comunităților marginalizate de la periferia municipiului Cluj Napoca are cel puțin trei decenii. Nepăsarea, rasismul, discriminarea au dus în 2010 la mutarea forțată de către administrația locală a câtorva sute de persoane la Pata Rât, lângă groapa de gunoi a orașului. Acum, ca un demers de reparație morală, radio-ul comunitar Radio Pata pregătește primul festival de muzică și cultură romă chiar lângă groapa de gunoi, unde locuiesc și în prezent aproape 2000 de oameni.
Potrivit celor care cunosc zona și specificitatea acestor comunități segregate și vulnerabile, mai bine de 70% dintre oamenii care locuiesc în cartierul mărginaș Pata Rât, lângă groapa de gunoi a municipiului Cluj Napoca, sunt persoane care au ajuns acolo după ce au fost evacuate forțat de autorități și obligate să trăiască în condiții toxice, purtând cu ei și un stigmat care vine din acea discriminare despre care nu mai e cazul să dăm prea multe detalii, pentru co o cunoaștem cu toții, într-un fel sau altul.
Desigur, instituțiile publice din zonă au promis, de-a lungul timpului, că vor derula programe de reintegrare pentru acești locuitori ai Clujului și că vor face tot ce e posibil pentru implicarea acestora în viața socială și pe piața muncii. Asta nu s-a prea întâmplat, deși zona a făcut obiectul mai multor documentare realizate de mari instituții de presă internaționale, precum BBC sau Channel 5. Romi, români și maghiari locuiesc acolo, dar ei înșiși susțin că nu interacționează unii cu alții, iar prezența în proximitate a gropii de gunoi agravează situația și prelungește stigmatul.
Se fac, însă, eforturi, de către oameni care înțeleg gravitatea situației de acolo. Iar Radio Pata, radioul comunitar creat de comunitățile Pata Rât, Stephenson și Meșterul Manole, organizează în perioada 12-14 august primul festival de muzică și cultură romă: Khetane – comunități împreună!
Vorbim despre primul festival al comunităților marginalizate din Cluj-Napoc ce își propune promovarea culturii romani ca demers de reparație morală și de justiție socială, cu atât mai mult cu cât „khetane” înseamnă „împreună” în limba romani. Practic, festivalul urmărește să întărească rolul structural al solidarității sociale în transformarea contextului socio-urban clujean, în sensul reconstrucției relațiilor sociale între cetățenii Clujului, marcate de rasism și segregare.
Festivalul a fost cumva o consecință a dorinței oamenilor din Pata Rât de a avea propriul lor festival care să ofere un program cultural alcătuit după preferințele lor. Timp de 3 zile, în perioada 12-14 august, în cadrul Khetane vor avea loc evenimente culturale: concerte, proiecții de film, prezentări de modă, dezbateri, activități pentru copii etc., toate gândite și adaptate special pentru a facilita interacțiuni sociale incluzive. Festivalul se adresează celor peste 2000 de persoane din Pata Rât, dar și locuitorilor din Cluj. Mai mult, accesul în cele trei zile de festival este gratuit.
Foto Credit: George Popescu