vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticCNCD analizează discursul considerat rasist al lui Viktor Orban de la Băile...

CNCD analizează discursul considerat rasist al lui Viktor Orban de la Băile Tușnad

Premierul Viktor Orban a fost citat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, prin intermediul Ambasadei Ungariei, în cadrul unor audieri care au loc pe 1 septembrie la sediul instituției. Totul, după ce deputatul Alexandru Muraru a sesizat CNCD cu privire la tentele rasiste din discursul premierului ungar pe teritoriul României, în cadrul unei școli de vară organizate de Băile Tușnad.

Alexandru Muraru a adus critici vehemente acestui discurs, pe care l-a considerat inacceptabil și cu posibile repercusiuni în sensul inflamării spiritelor pe teritoriul Transilvaniei, așa că a sesizat CNCD, în ideea că Orban nu e doar premierul Ungariei, ci și un cetățean european, care nu are dreptul să facă afirmații cu caracter rasist, mai ales într-un cadru public și dintr-o poziție de responsabilitate publică.

Viktor Orban este un adept al ideologiilor rasiale iar acest derapaj nu a fost un accident, ci face parte dintr-o doctrină iliberală autentică cu accente dintre cele mai nocive: xenofobe, homofobe și antisemite, care ultragiază memoria victimelor totalitarismelor secolului XX. UDMR, dacă va continua să nu se distanțeze, să nuanțeze și să nu condamne declarațiile și viziunile lui Viktor Orban, va continua să pară o formațiune aflată în siajul unui personaj marginalizat de liderii lumii democratice.”, puncta deputatul la acel moment.

Acum, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării face o analiză a discursului lui Viktor Orban, iar Csaba Asztalos, președintele CNCD, susține că citarea lui Viktor Orbán face parte din procedură, fiecare parte având dreptul la apărare. El precizează, însă, că procesul de analiză a discursului nu va fi foarte îndelungat.

Mai mult, cazul este unic în istoria CNCD, pentru că vorbim despre o declarație a unui oficial străin pe teritoriul statului român, iar procedura nu este foarte clară, mai ales în cazul în care s-ar constata că discursul cuprinde realmente elemente discriminatorii și rasiste.

Amintim că, în discursul său, Orban a vorbit despre pericolul reprezentat de migranți și despre „amestecul raselor”.

A doua provocare este fenomenul migraţionist, care a împărţit Europa în două. Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt nişte conglomerate de popoare. Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică. În acea parte a continentului nostru, procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%”,a susținut premierul Ungar în discursul său.

Ulterior, acesta a nuanțat afirmațiile, la presiunea mai multor lideri europeni și a susținut că și-ar dori ca opiniile sale să fie plasate într-un context cultural și nu într-unul politic.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare