Legea avertizorilor de integritate generează noi dezbateri aprinse la nivelul parlamentarilor. Această lege a fost deja subiectul mai multor discuții, după ce aceasta a suferit modificări care lăsau avertizorii de integritate fără niciun fel de protecție. Presiunea publică și îngrijorarea legată de sancțiunile care ar putea apărea de la nivel european l-au determinat pe Klaus Iohannis să ceară reexaminarea legii, iar acum PNL vine cu o modificare absolut discutabilă, și anume aceea că avertizorii trebuie să-și declare calitatea pe care o dețin în instituții, ceea ce face posibilă identificarea și eventuala sancționare a lor.
Avertizorii de integritate sunt persoane din instituțiile publice, și nu numai, care atrag atenția asupra lucrurilor necurate care se întâmplă în mediul lor de activitate. Ei sunt, în realitate, cel mai mare pericol pentru corupții din România. Tocmai de aceea, s-au făcut eforturi uriașe de către parlamentarii din coaliția PSD-PNL-UDMR să ridice orice formă de protecție pentru acești oameni care scot la lumină lucrurile ilegale sau necurate care se petrec în instituțiile publice.
Legea modificată sub privirile atente ale șefei Comisiei Juridice din Parlamentul României, Laura Vicol, a fost trimisă spre reexaminare de către președintele Klaus Iohannis. Însă, PNL a intervenit cu modificări care elimină orice protecție de care avertizorii ar trebui să beneficieze, astfel încât lucrurile necurate care se petrec în instituții să ajungă în lumina reflectoarelor.
Senatorii USR au refuzat să voteze astăzi noile modificări la Legea avertizorilor de integritate, considerând că cea mai gravă modificare, propusă de senatorii PNL, prevede, practic, eliminarea anonimatului avertizorului de integritate. Mai mult, divulgarea publică directă rămâne condiționată de raportarea internă sau de niște termene care conduc la întârzierea aflării unor ilegalități.
Simona Spătaru, senator și membru al Comisiei Juridice, a arătat că ceea ce s-a întâmplat în Comisie a fost o încălcare flagrantă a principiilor dezbaterii parlamentare. S-a eliminat o condiție esențială a protecției avertizorului de integritate, respectiv anomimitatea sa.
„Garanția avertizorului de integritate că va fi protejat de această lege a fost distrusă de coaliția de guvernare. Amendamentul prin care i se cere un avertizor de integritate anonim să-și dezvăluie calitatea în care face raportarea are drept scop intimidarea acestuia și conduce la dezvăluirea identității sale. Acest fapt conduce la represalii și mai ales la diminuarea raportărilor. Libertatea avertizorilor de integritate nu poate fi negociată într-o democrație, așa cum fac PNL și PSD. Nu poți condiționa raportarea anonimă de prezentarea unor detalii precum «calitatea persoanei»!”
În consecință, având în vedere toate aceste aspecte, senatorii USR și-au scos cartelele de vot, astfel că rezultatul votului fost 76 pentru, 7 împotrivă și 3 abțineri.
[…] Avertizorii de integritate sunt persoane din instituțiile publice, și nu numai, care atrag atenția asupra lucrurilor necurate care se întâmplă în mediul lor de activitate. Ei sunt, în realitate, cel mai mare pericol pentru corupții din România. Tocmai de aceea, s-au făcut eforturi uriașe de către parlamentarii din coaliția PSD-PNL-UDMR să ridice orice formă de protecție pentru acești oameni care scot la lumină lucrurile ilegale sau necurate care se petrec în instituțiile publice, scrie Investigatoria. […]