vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAgenția de Dezvoltare Comunitară Împreună lansează o campanie de cunoaștere a (r)omului...

Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună lansează o campanie de cunoaștere a (r)omului de lângă noi: „Să-i lăsăm să ne vadă. Să-i lăsăm să ne audă. Și să ne lăsăm să fim.”

O campanie emoționantă a fost lansată recent de Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună, în cadrul unui proiect realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania. Un videoclip care arată drama persoanelor de etnie romă într-o societate în care discriminarea învinge empatia a fost deja publicat pe rețele de socializare și a generat deja un număr semnificativ de reacții.

Intitulat „Despre masca asta”, videoclipul arată traumele sociale ale oamenilor de etnie romă care sunt priviți diferit, indiferent dacă sunt copii, femei sau bărbați și care ajung astfel să-și nege propria identitate și să-și uite chiar și limba. Mesajul este extrem de puternic și arată felul în care societatea traumatizează oameni pe criterii precum culoarea pielii sau purtarea unor haine care duc cu gândul la tradiția unei comunități.

Hai să vorbim despre cum am ajuns să purtăm masca asta. Poate să fie de la o privire strâmbă aruncată spre tine când intri în magazin, de la o vorbă rea pe care o auzi, mai ales când vine de la oameni pe care îi crezi de bine. Că e o dată, că e de două ori… las să fie… că nici tu nu ești un om moale. Dar e de mult prea multe ori… Și iată că ajungi, fără să știi, să-ți fie rușine de cine ești. Să duci pe umeri o vină care nu e a ta. Și iată că ajungi să nu înțelegi graiul decât dacă este subtitrat„, iată mesajul dur și emoționant al campaniei promovate de Asociația Împreună.

Desigur, nu numai descrierea traumei sociale este emoționantă, ci și întreg setul de valori împărtășit celor care simt la fel în această privință. Iar morala e simplă: „Să-i lăsăm să ne vadă. Să-i lăsăm să ne audă. Și să ne lăsăm să fim.”

Facem și precizarea că acesta este unul dintre puținele clipuri realizate în limba romani, lucru subliniat și de directorul executiv al Agenției Împreună, Gelu Duminică.

Pentru mine, e primul clip realizat în limba romani. Și, printre foarte puținele realizate în limba noastră în ultimii 30 de ani. pentru că noi înșine ne-am gândit foarte puțin la ”noi” și la ”amaro ilo”. Un mesaj scris cu sufletul împreună cu Raul Gheba (de la Sector 7) și Sorin Sandu.

Gelu Duminică

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare