joi, septembrie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiConcertul motoarelor în situl Natura 2000 Târnava Mare-Podișul Hârtibaciului: autoritățile locale au...

Concertul motoarelor în situl Natura 2000 Târnava Mare-Podișul Hârtibaciului: autoritățile locale au girat o competiție off-road care a lăsat urme adânci în ecosistem…

SUV-uri 4x4, automobile tip ”Buggy”, ATV-uri și motociclete enduro, toate aceste motoare au concertat vreme de aproximativ o săptămână în aria naturală Târnava Mare-Podișul Hârtibaciului, tulburând animalele care cresc acolo, substituind ciripitul păsărilor și lăsând în peisajul superb al zonei urme adânci de roți...

La sfârșitul lunii septembrie a avut loc în interiorul sitului Natura 2000 Târnava Mare-Podișul Hârtibaciului raliul internațional Balkan Offroad Rally. Totul cu acordul autorităților locale, care ignoră în totalitate riscurile pentru mediu ale unor astfel de evenimente și sub ochii larg închiși ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, care vrea să bată palma cu amatorii de adrenalină pe termen lung, astfel încât motoarele să se audă în mod repetat la nivelul ariilor naturale pe care autoritățile ar trebui să le protejeze.

Imagine postată pe pagina de Facebook a evenimentului Balkan Ofroad Rally

Pe 23 septembrie, primarul municipiului Sighișoara anunța cu mândrie chiar pe pagina lui oficială de socializare că orașul pe care îl administrează găzduiește primul eveniment internațional de off-road.

Realmente, povestea sună bine la prima vedere. Un astfel de eveniment atrage atenția asupra României, în primul rând, și apoi pune în lumina reflectoarelor o zonă turistică de mare importanță la nivel european. Ce a uitat să precizeze primarul Iulian Sîrbu e că această competiție internațională de reală importanță urma să se desfășoare în mare parte în interiorul sitului Târnava Mare-Podișul Hârtibaciului, care este încadrată în categoria ariilor naturale protejate.

După discuția avută, la începutul acestei veri, cu directorul raliului, domnul Alexander Kovatchev, iată, acum, Sighișoara este locul de întâlnire pentru cele mai spectaculoase autovehicule.”, spunea primarul cu mândrie, precizând deci că a avut la dispoziție luni bune de gândire și totuși n-a luat în calcul riscul pentru ecosistem. 

A ilustrat, însă, anunțul entuziast cu o fotografie în care el și Alexander Kovatchev se bucurau, firește, de marea realizare.

Tot Iulian Sîrbu a anunțat că evenimentul a fost organizat de Asociația Club 4×4 Sighișoara sub tutela Federației Române de Automobilism Sportiv, în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţul Mureş și Primăria Sighișoara.

Nimeni nu pare să fi luat în calcul reglementările legale, pentru că evenimentul a avut loc la sfârșitul lunii septembrie, iar traseul lui s-a întins în cea mai mare parte pe aria naturală protejată.

Acolo, în aria protejată, legea stabilește că accesul neautorizat cu mijloace motorizate în afara drumurilor publice de pe suprafața ariilor naturale protejate este interzis, iar încălcarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 5.000 de lei la 10.000 lei pentru persoane fizice și de la 30.000 lei la 60.000 lei pentru persoane juridice.


Autoritatea care ar fi trebuit să fie nu doar informată, ci și implicată în prevenirea unei astfel de situații este Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, aflată în subordinea Ministerului Mediului. Iar printre atribuțiile acestei agenții se numără și aceea de a “participa, împreună cu autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, apelor și pădurilor la elaborarea procedurii-cadru privind întocmirea și monitorizarea planurilor de management pentru ariile naturale protejate”.

În mod ciudat, pe data de 18 august a acestui an, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate avea la sediul său o întâlnire de lucru în vederea reglementării activităților turistice și a competițiilor sportive în ariile naturale protejate din România.

La întâlnire au fost invitați reprezentanți ai Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, Gărzii Naționale de Mediu, Romsilva – Regia Națională a Pădurilor, Federației Române de Motociclism și Federației Române de Automobilism Sportiv. Întâlnirea a avut ca scop consultarea factorilor interesați în reglementarea activităților de turism și a competițiilor sportive, stabilirea și marcarea traseelor în ariile naturale protejate, precum și oferirea de propuneri pentru îmbunătățirea activităților din domeniu. Astfel a fost semnat un acord-cadru de colaborare între instituțiile și federațiile prezente la dezbateri și s-au stabilit grupuri de lucru care “să propună traseele turistice și competiționale precum și calendarul anual de desfășurare”.

Cu alte cuvinte, Agenția care protejează ariile naturale ia în calcul la modul foarte serios să organizeze competiții de motociclism în astfel de zone. Iar urmările sunt destul de evidente, pentru că e suficient să ne uităm la ce a rămas în urma competiției Balkan Offroad Rally. Fotografiile vorbesc de la sine, la fel și urmele adânci lăsate în aria naturală protejată de roțile competitorilor.

INVESTIGATORIA a contactat Agenția Națională pentru Arii Protejate, în scopul a verifica dacă acest concert al motoarelor a fost avizat de autorități și pentru a obține un punct de vedere cu privire la modul în care se consideră niște arii naturale protejate, în contextual organizării unor astfel de evenimente în interiorul lor. O doamnă care nu s-a prezentat ne-a îndrumat să facem solicitare în scris pe această temă. Evident, am întrebat în cât timp putem primi un răspuns, iar doamna de la capătul firului ne-a asigurat că vom primi un răspuns oficial până la finalul acestei săptămâni, dar acest lucru “depinde și de importanța subiectului pe marginea căruia se cer informații”.

Ca atare, vom testa importanța subiectului pentru Ministerul Mediului în funcție de rapiditatea cu care instituția ne va răspunde la solicitarea de informații. În mod cert, un răspuns imediat nu am primit, așa că știm sigur că pe specialiștii plătiți din bani publici nu-i “arde” tema deloc.

Ilustrație principală: Balkan Offroad Rally, FB

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare