vineri, aprilie 12, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri Interne"Fără penali în avocatură!". CCR, sesizată de USR și Forța Dreptei cu...

„Fără penali în avocatură!”. CCR, sesizată de USR și Forța Dreptei cu privire la legea care le permite condamnaților să fie avocați

USR și Forța Dreptei au anunțat că sesizează CCR împotriva unei legi a PSD și PNL despre care atrag atenția că "dă undă verde penalilor în avocatură".

CCR a fost sesizată cu privire la modificările aduse de coaliția PSD-PNL-UDMR legii avocaturii, modificări care permit persoanelor condamnate pentru infracțiuni grave – inclusiv pentru loviri sau alte violențe, pentru violențe în familie, șantaj, amenințare, trafic de droguri – să devină avocați sau, dacă sunt deja și au fost condamnați, să își continue nestingheriți activitatea.

„Fără penali în avocatură. Asta am propus noi, USR, coaliției PSD-PNL. Să nu se mai permită persoanelor condamnate pentru săvârşirea unor infracţiuni să devină avocaţi sau să îşi continue activitatea în avocatură. S-a văzut, însă, la vot că pentru PSD şi PNL este în regulă ca avocatura să devină un coş de gunoi pentru toate rebuturile care trebuie să-şi găsească un loc să-și desfășoare activitatea profesională în justiţie. Textul votat de majoritate, pe lângă faptul că este redactat foarte prost, cu multe repetiţii, nu face decât să enumere limitativ câteva categorii de infracţiuni, însemnând că toate celelalte infracţiuni sunt permise în avocatură. Deci, o ruşine mai mare ca acest text cu greu poate fi imaginată, drept pentru care am sesizat Curtea Constituțională”, a declarat Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

În sesizarea depusă la CCR, USR a mai reclamat că proiectul de modificare a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat (pe care-l puteți accesa AICI) conține prevederi neclare, imprecise și lipsite de predictibilitate, încălcând astfel principiul securității juridice și principiul clarității legii.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților în ședința de plen din 27 septembrie, după ce în Comisia juridică fusese acceptată propunerea USR să fie considerate nedemne de a fi avocat toate persoanele condamnate la închisoare pentru cel puțin un an.

În plen, PSD, PNL și UDMR au decis să-i protejeze totuși pe condamnații care vor să devină avocați și au introdus o listă limitativă de infracțiuni (infracțiune contra vieții, infracţiune contra patrimoniului, infracţiune contra înfăptuirii justiţiei, infracţiune de corupţie sau de serviciu, infracţiune de fals, infracţiune care aduce atingere unor relaţii privind convieţuirea socială, infracţiune contra securităţii naţionale sau o infracţiune de genocid, contra umanităţii și de război) a căror comitere atrage imposibilitatea de a practica profesia de avocat.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare