sâmbătă, martie 25, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

spot_img
AcasăȘtiri Interne58 de exemplare de asprete, cel mai rar pește din Europa, au...

58 de exemplare de asprete, cel mai rar pește din Europa, au fost găsite în râul Vâlsan din Munții Făgăraș

Una dintre cele mai importante vești din domeniul mediului vine de la Fundația Alex Găvan, care a descoperit în râul Vâlsan din Munții Făgăraș un număr record de exemplare de asprete. Vorbim despre cel mai rar pește din Europa, un pește preistoric care a reușit să supraviețuiască într-un singur loc din lume: Munții Făgăraș.

În perioada 10 – 16 octombrie 2022 s-a desfășurat cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei de asprete, de la descoperirea ei în 1956 (an în care se mai regăsea și în râurile Argeș și Doamnei) și până astăzi. Echipa de biologi specializați a realizat în râul Vâlsan din Munții Făgăraș 21 de stații de pescuit științific, iar în cazul a 14 dintre ele s-a putut identifica prezența aspretelui.

Potrivit lui Alex Glăvan, vorbim despre un eveniment de importanță istorică pentru această specie, a cărei supraviețuire a fost pusă la grele încercări de-a lungul timpului.

Este singurul loc de pe planetă unde încă mai supraviețuiește această specie considerată fosilă vie și, după unele estimări, contemporană chiar cu ultimii dinozauri. Iar noi, oamenii, suntem cei ce am adus-o în pragul dispariției.

Alex Găvan

Descoperirea oamenilor de știință este cu atât mai importantă cu cât vorbim despre identificarea celui mai mare număr de exemplare de asprete din anii 60 încoace, existând și ani în care s-a crezut că aspretele este o specie dispărută definitiv. Ministerul Mediului a estimat oficial populația de asprete la 10 – 15 exemplare în România.

Identificarea celor 58 de exemplare în Munții Făgăraș îi face pe cercetători să creadă că întreaga populație de asprete s-ar putea situa undeva în jurul a câteva sute de exemplare, iar cercetătorii doresc acum să lanseze un program de reproducere în captivitate a acestei specii.

Încă de la început, am lucrat la îmbunătățirea condițiilor de habitat ale aspretelui. Între timp, am reușit să stopăm o mare parte din distrugerile care se petreceau pe Vâlsan, cum ar fi tăierea vegetației de pe maluri sau furtul bolovanilor din râu. În același timp, acțiunile noastre au dus la reducerea intensității factorilor de poluare, iar debitul de apă al râului se apropie acum de valoarea optimă, fiind pe cale să rezolvăm permanent acest aspect.

Alex Găvan

Operațiunea de inventariere a aspretelui a fost posibilă cu sprijinul MBZ Species Conservation Fund. Ea face parte din Aspretele Trăiește, un amplu proiect de salvare de la dispariție și de conservare a speciei, proiect inițiat în iulie 2019 de pe vârful Gasherbrum 2 – 8035 metri.

Proiectul este dezvoltat și desfășurat de către Fundația Alex Găvan în parteneriat cu Fauna & Flora International, prima organizație de conservare a vieții sălbatice înființată în lume (1903).

SURSĂ FOTO: Conservation Carpathia, FB

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare