joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneMită la Serviciul de Ambulanță Neamț: managerul instituției a încasat 82.000 euro...

Mită la Serviciul de Ambulanță Neamț: managerul instituției a încasat 82.000 euro pentru angajarea a 22 de persoane

Scandal uriaș la Serviciul de Ambulanță Neamț, unde procurorii DNA au deschis un dosar complex, în care sunt implicate zeci de persoane, în frunte cu managerul instituției, Dan Dorin Morenciu, care ar fi pretins și ar fi primită mită de 22 de persoane pentru a promova un examen de angajare.

Fostul manager al Serviciului de Ambulanță se află acum sub control judiciar, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț, procurorii propunând menținerea măsurilor preventive din acest moment. Dosarul are ca obiect modalitatea în care 22 de persoane au reușit să ocupe, pe o perioadă nedeterminată, posturi de personal sanitar și sanitar auxiliar în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț.

Totul s-a întâmplat în luna mai a acestui an, când Serviciul de Ambulanță Neamț a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuție, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă.

Managerul de la acea vreme al instituției, Morenciu Dan Dorin, ar fi pretins, direct sau prin intermediul subalternilor săi Andronache Gladior, Preda Elena și Rozoschi Maria Luminița (aceasta din urmă fiind desemnată și președintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) de la 22 de persoane sume cuprinse între 5.000 și 10.000 euro pentru ca acestea să promoveze examenul de angajare.

Din cei 125.000 de euro pretinși de la viitorii angajați, Morenciu a primit 82.000 euro, iar în cazul uneia dintre situațiile în care a primit mită, procurorii l-au prins în flagrant.

Concursul viza angajarea pe o perioadă nedeterminată, a personalului sanitar și sanitar auxiliar care ocupase fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă limitată, în timpul stării de alertă. În contextul precizat mai sus, la data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin ar fi primit pe o stradă din municipiul Piatra Neamț, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro (pentru nouă persoane), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.„, au arătat procurorii în rechizitoriu.


Mai mult, dincolo de înțelegerea avută inițial cu managerul Ambulanței, Morenciu Dan Dorin, subalterna sa, Preda Elena, ar fi pretins și primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial. În aceeași zi, din diferența de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-ar fi remis suma de 8.000 de euro lui Rozoschi Maria Luminița, în incinta S.J.A. Neamț, iar suma de 6.000 de euro și-ar fi însușit-o în totalitate.

Același lucru s-a întâmplat și în cazul celorlalți doi intermediari din circuitul șpăgii de la ambulanță, Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița, care, după ce i-ar fi dat, în interiorul unei pensiuni din municipiul Piatra Neamț, managerului partea acestuia de 27.000 euro (pentru 10 persoane), ar fi împărțit între ei diferența rămasă de 16.000 euro (Rozoschi Maria Luminița – 5.500 euro, Andronache Gladior – 10.500 euro).

Și comisia de examinare a primit bani, pentru a nu fi discuții în declararea celor 22 de candidați drept admiși în cadrul concursului. Astfel, Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița ar fi remis lui Cojocariu Mihaiela și Cojocariu Lucian Georgian, membri în comisia de examinare, câte 1.500 euro. Și cei doi membri de examinare sunt acum inculpați în dosar.

Astfel, toți cei 22 de candidați au fost declarați admiși și, deci angajați ai instituției, chiar dacă mulți dintre ei nu ar fi dovedit că au avut cunoștințele necesare promovării examenului.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare