sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneEmil Constantinescu poate răsufla ușurat. USR: "Coaliția PSD-PNL a respins proiectul de...

Emil Constantinescu poate răsufla ușurat. USR: „Coaliția PSD-PNL a respins proiectul de desființare a Institutului Levantului. Sinecurile sunt apărate în Parlament”

Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins, din nou, proiectul de lege al USR privind desființarea Institutului Levantului. USR a reclamat că Institutul Levantului nu e nimic altceva decât o sinecură creată în 2017 de PSD-ALDE, cu sprijinul PNL și UDMR, cu dedicație pentru fostul președinte al României Emil Constantinescu.

Prima încercare a USR de a desființa acest institut a fost respinsă de PSD și sateliții săi în anul 2020.

„Este a doua oară când USR încearcă desființarea acestui institut de cercetare care nu se justifică și a doua oară când demersul este respins în Parlament. Ce fel de institute de cercetare, de diplomație culturală și de soft power vrem să creștem în România? Ce fel de viziune de țară avem investind în mici jucării create de oameni politici care nu mai au nimic de spus în România în momentul de față? Este greșit să finanțăm acest institut. 1 milion de euro pentru curiozitățile și anvergura personală a unui om – care să călătorească nelimitat și să vorbească despre pacea mondială cu fostul partid al lui Berlusconi, prin țări foarte puțin relevante pentru ideea Levantului – este prea mult. Spunem NU sinecurilor, spunem NU devălmășiei folosirii banului public, spunem NU acestor instituții care reprezintă forme fără fond”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai.

În cei cinci ani de funcționare, institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a beneficiat de creșteri ale subvenției de la bugetul de stat și ale numărului de posturi finanțate, iar președintele său s-a văzut ridicat la rang de secretar de stat.

Din data 9 octombrie 2019, Emil Constantinescu a început să beneficieze de salariu de secretar de stat, la care s-a adăugat decontarea cazării și a transportului, până în 2024, pentru deplasările la acțiuni organizate de Institutul Levantului în țară și în străinătate. Până în octombrie 2019, Constantinescu a fost președintele Institutului, dar fără rang de demnitar și beneficiile aferente, însă Guvernul Dăncilă a decis prin OUG să schimbe sistemul de alegere a președintelui Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului. Astfel, Guvernul Dăncilă a hotărât că președintele Institutului Levantului va fi numit de Biroul Permanent al Senatului, la propunerea Consiliului științific, dintre membrii acestuia, pentru un mandat de 5 ani, care poate fi reînnoit. Mai mult, tot prin OUG, Emil Constantinescu a primit din partea Guvernului Dăncilă salariu de secretar de stat, conform G4media.

USR a mai transmis că institutul în cauză are o activitate precară și neconformă cu scopul pretins.

„Instituția care susține că aduce pacea în lume s-a ocupat cu organizarea unei expoziții de minerale și a unei videoconferințe cu foști șefi de state, plus realizarea unui album aniversar de la o vizită de stat de acum 20 de ani”, a precizat USR pe parcursul unui comunicat.

Deputatul USR Iulian Bulai semnala, în anul 2020, că instituția a primit de la buget 1 milion de euro pe an, iar din cei 2 milioane de euro primiți în 2 ani au fost cheltuiți pentru proiecte doar 80.000 de lei, restul fiind dați pentru salarii foarte mari, deplasări, diurne, sindrofii.

„Noi nu considerăm oportună această instituție pe bani publici. În doi ani de activitate această instituție a avut alocat câte un milion de euro pe an. Pe proiecte au mers 80.000 de lei în 2019. 80.000 de lei din două milioane de euro. Acești bani au mers pe salarii foarte mari, pe deplasări, pe diurne, pe sindrofii, pe tot felul de activități care nu au nicio legătură cu ideea de Levant. Această instituție reprezintă un institut luat pe persoană fizică de către o personalitate care a reprezentat speranța României acum 20 de ani. E trist că salariații din această instituție câștigă fără să facă nimic concret pentru cercetare mai mult decât cercetătorii de la Academia Română. Nu este corect”, spunea la acea vreme deputatul USR Iulian Bulai, citat de Mediafax.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare