vineri, mai 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCocoșul de munte l-a învins pe Tanczos Barna în instanță. Curtea de...

Cocoșul de munte l-a învins pe Tanczos Barna în instanță. Curtea de Apel Brașov a suspendat ordinul de ucidere a 239 de cocoși de munte

După cum ne amintim, anul acesta, după mai mulți ani în care vânătoarea cocoșului de munte a fost interzisă, Ministerul Mediului a stabilit cote de vânătoare pentru această specie. Era vorba despre 239 de cocoși de munte, care urmau să intre în bătaia puștii, în ciuda faptului că până și o parte a vânătorilor au condamnat acest demers. Dar iată că Tanczos Barna a fost învins în instanță și ordinul dat de el pentru uciderea acestei specii vulnerabile a fost suspendat.

Ulterior emiterii Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1571/2022 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru perioada iunie 2022 – 14 mai 2023, în data de 08.06.2022 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Legea nr. 171/2022 pentru modificarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006. Prin această lege au fost modificate prevederile Anexei nr. 1 la Legea nr. 407/2006, pentru specia cocoș de munte fiind stabilită perioadă de recoltare în intervalul 10 septembrie – 30 noiembrie, al fiecărui an.

Ordinul dat de ministerul Mediului prevedea posibilitatea ca 239 de cocoși de munte să poată fi vânați vânați la nivelul mai multor fonduri cinegetice din întreaga țară, cele mai multe exemplare putând fi recoltate legal în județul Harghita (38), Mureș (22), Sibiu (22) sau Suceava (28). INVESTIGATORIA a detaliat acest subiect în urmă cu mai bine de o lună și a cerut explicații pe această temă de la Ministerul Mediului.

Potrivit unor estimări realizate la nivel național cu privire la efectivele de cocoși de munte din România, numărul exemplarelor din această specie a ajuns la 11.957. Și, pentru că în cazul acestei specii, vânătorii recoltează exclusiv masculii, autoritatea a decis că recoltarea a 239 de exemplare în sezonul 2022-2023 nu va pune specia în pericol. Ceea ce părea, fără a fi necesar să fim specialiști în domeniu, puțin probabil.

Mai mult, ministerul ne asigură de faptul că specia cocoșului de munte nu se regăsește în lista speciilor aflate pe cale de dispariție, așa că stabilirea unor cote de recoltă pentru această specie n-ar trebui să deranjeze pe nimeni.

N-am fost singurii interesați de subiect, din fericire. Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor a reclamat în instanță Ministerul Mediului pe acest subiect, cerând suspendarea ordinului prin care cocoșii de munte erau puși în bătaia puștii.

Curtea de Apel Brașov s-a pronunțat astăzi, 10 noiembrie, și a decis că dispune suspendarea executării dispoziţiilor şi a anexei Ordinului Ministrului Apelor, Pădurilor şi Mediului nr.2482/2022 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoş de munte ( Tetrao urogallus), pentru perioada septembrie-30 noiembrie 2022 (publicat în Monitorul Oficial, partea I nr. 960/3.X.2022 din 03.10.2022), până la pronunţarea instanţei de fond.

Este o victorie importantă care arată, din nou, puterea societății civile de a stopa abuzurile guvernanților. Iar în cazul cocoșului de munte, reiterăm faptul că în discuție este o specie vulnerabilă, pentru care sezonul 2011 a fost și ultimul de vânătoare. Practic, vânătoarea unei specii trebuie să fie practicată în așa fel încât ea să nu slăbească puterea de reproducere a speciei și trebuie să contribuie la păstrarea lor în ecosistem.

Având în vedere felul în care cocoșul de munte a devenit o pradă foarte dorită de vânători și o victimă sigură a braconajului, statul român a luat decizia de a proteja această specie și a interzice vânarea ei. Până acum, când Tanczos Barna a decis că e cazul să elimine orice formă de protecție pentru această specie și, după cum știm, și pentru altele, în beneficiul vânătorilor care pun presiune asupra lui.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. Oricum se împușcă. Diferența va fi data de faptul că banii vor fi doar negrii. Societatea aia este doar trepanata, așa este moda. Cam ce specialiști au cei de la aasociatie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img
spot_img

Articole Populare