duminică, aprilie 2, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

spot_img
AcasăȘtiri InterneDrulă: USR depune un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale...

Drulă: USR depune un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale lucrătorilor Securității. Sunt oameni care au adus teroarea, frica, care au frânt destine!

USR a anunțat marți depunerea unei inițiative legislative ce vizează eliminarea pensiilor speciale ale lucrătorilor Securității, care au făcut poliție politică încălcând astfel drepturile omului.

1.300 de foști ofițeri de Securitate și de Miliție, mulți în viață, au primit din partea instanțelor hotărâre judecătorească definitivă că au fost „lucrători ai Securității” și au desfășurat activități prin care au suprimat sau au îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului, în scopul susținerii puterii comuniste. Acești foști lucrători ai Securității primesc acum pensii speciale.

„Este absolut revoltător ca securiștii care au exercitat teroare în numele unui regim totalitar să primească astăzi pensii speciale din partea statului roman democratic. Sunt oameni care au adus teroarea, frica, care au frânt destine și care astăzi primesc, în mod sfidător, pensii speciale. Ei continuă să fie, și după 1989, specialii acestui stat. Acești criminali continuă să fie privilegiații României democratice. În ce țară normală din lumea liberă cei care au ucis în numele unei ideologii totalitare continuă să primească privilegii? Fac un apel la Parlament, la majoritatea PSD-PNL, să nu mai protejeze torționarii Securității și să voteze legea pe care o va depune USR”, a declarat președintele USR, Cătălin Drulă.

Adoptarea inițiativei legislative în cauză ar duce la eliminarea pensiilor speciale în cazul foștilor securiști pentru care există o hotărâre judecătorească privind suprimarea și încălcarea drepturilor omului și suspendă dreptul la pensie specială pentru foștii securiști trimiși de CNSAS în instanță pentru că au încălcat drepturile omului.

De asemenea, inițiativa USR dă CNSAS dreptul să verifice din oficiu foștii ofițeri de securitate. În acest moment, pe legea actuală, CNSAS nu poate acest lucru, având dreptul să verifice doar două categorii: securiștii care apar în dosarele la care cetățenii au acces, la cererea acestora, și persoanele care dețin funcții publice.

„Am făcut cerere de informații publice la Ministerul de Interne pentru domnul general Alexandru Ionaș, care a fost milițian la Brașov în 1987 și a bătut personal manifestanți. A fost avansat după revoluție la gradul de general, a fost șeful poliției județului Brașov după revoluție, decan la o universitate privată de Drept la Brașov și acum are pensie specială. Nicolae Pleșiță, fostul șef al Securității, care l-a bătut pe disidentul Paul Goma, a murit cu pensie specială în sanatoriul SRI. Și avem și torționari mai recenți: Cătălin Sindile, cel care a coordonat represiunea din 10 august a Jandarmeriei, are și el pensie specială de 4.000 de lei pe lună”, a declarat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, care a precizat că USR va crea o galeria a specialilor, care va fi completată în fiecare săptămână cu noi cazuri de pensionari speciali.

În această lună urmează o sentință definitivă în cazul foștilor ofițeri de Securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiş, care au ordonat maltratarea inginerului dizident Gheorghe Ursu. În urma bătăilor, Gheorghe Ursu a murit, dar Pîrvulescu și Hodiș se bucură de o bătrânețe liniștită și de pensii speciale.

Hodiș și Pârvulescu sunt judecați pentru că au exercitat acţiuni represive şi sistematice de filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică asupra lui Gheorghe Ursu, acţiuni care „au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”.

Chiar dacă aceștia ar fi condamnați, tot nu ar pierde pensia specială, pentru că nu există o lege care să prevadă asta. În acest context, USR a precizat că vrea să repare această nedreptate prin inițiativa legislativă depusă în Parlament.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare