miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiOBSESIA STATUILOR LA SUPRAPREȚ: Olguța Vasilescu vrea să cheltuie 45.025.721 lei...

OBSESIA STATUILOR LA SUPRAPREȚ: Olguța Vasilescu vrea să cheltuie 45.025.721 lei pentru un ansamblu de fântâni și statui arteziene

În prima ședință a Consiliului Local Craiova de anul acesta, Olguța Vasilescu a promovat un proiect de hotărâre care i-a lăsat pe mulți cu gura căscată. Cu atât mai mult cu cât anul trecut, primarul Craiovei spunea că nu sunt bani în buget pentru subvenționarea prețului gigacaloriei și astfel s-a ajuns ca oamenii care locuiesc acolo să plătească cea mai scumpă gigacalorie din țară. Sunt, însă, destui bani, din punctul de vedere al primarului Craiovei, pentru construcția unui ansamblu de fântâni și statui arteziene pe unul dintre bulvardele orașului, la costul estimat de peste 45.000.000 lei, adică vreo 10 milioane de euro.

Proiectul de hotărâre promovat în Consiliul Local Craiova vine cu toate datele necesare. Achiziția publică a ansamblului de fântâni, lumini și statui de pe Bulevardul 1 Mai se face de la asocierea Aduro Impex SRL&Concrete Design &Solutios SRL&Hard Expert Consulting &Kentel Design SRL, liderul de asociere fiind compania Aduro Impex SRL.

Vorbim, în fapt, despre compania care conduce inclusiv asocierea care va proiecta noul aeroport din Galați, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Infrastructura de Transport de Interes Strategic în zona de Est și Sud, împreună cu Consiliul Județean Brăila.

Aceeași companie are în portofoliu lucrări finalizate sau în derulare la Sala Polivalentă din Constanța și la Spitalul regional de Urgență Cluj, precum și un proiect de regenerare urbană la Arad. Multe contracte cu statul, așadar, care au dus compania în anul 2021 la o cifră de afaceri care se ridică la 59 947 461 lei.

Adică un pic mai mult decât o vor costa pe Olguța Vasilescu statuile de la Craiova. Asta ca să ne facem o imagine mai clară asupra valorii investiției.

Revenind la proiectul Olguței Vasilescu, o iubitoare tradițională de statui, căci ni le amintim și pe cele montate relativ recent în Parcul Romanescu și criticate intens de opinia publică, trebuie să spunem că terenul pe care se va amenaja ansamblul de statui este alcătuit din alveole de spații verzi care separă sensurile de circulație ale Bulevardului 1 Mai pe întreaga lui lungime. Aceste spații verzi par să fi deranjat serios autoritatea locală, căci ele sunt descrise în proiectul de hotărâre ca “spațiu monoton și nu prezintă interes estetic”.

Bulevardul craiovean este, însă, important, pentru că el face legătura între Stadionul “Ion Oblemenco” și Parcul Nicolae Romanescu, unde pot fi văzute și celelalte statui ale Olguței Vasilescu.

Cum este descrisă nevoia acestui ansamblu de fântâni și statui pe Bulevardul 1 Mai?

Ei bine, ne uităm tot în proiect: “Scopul acestui obiectiv de investiții este de amenajare a unui ansamblu de fântâni arteziene de-a lungul Bulevardului 1 Mai. Acesta va avea o coerență conceptuală în abordarea obiectivului, înscriindu-se în limitele unor idei urbanistice moderne, care să influențeze pozitiv imaginea de ansamblu a Municipiului Craiova. Drept urmare, este necesară promovarea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Craiova din luna ianuarie a anului 2023, a proiectului de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții

Și când auzi de un asemenea cost, dar și de un scop atât de înalt precum influențarea pozitivă a imaginii Craiovei, te gândești la un ansamblu absolut grandios. Ei bine, în proiectul de hotărâre apare proiectul cuprins într-o imagine. Ce vedem acolo? Trei statui de bronz reprezentând niște balerine. Din fustele cărora curge apă.

Se va lucra, potrivit documentelor oficiale, pe două scenarii tehnico-economice: primul ar fi ca statuile să fie din bronz sau aliaj din bronz “cu siluetă umană ce execută diverse mișcări artistice. Prin diferite zone ale corpului prezintă orificii prin care se formează mici jeturi și crează perdele de apă decorative prin presiune și formă” și al doilea ca statuile să fie realizate din rășină acrilică armată plus pigment de bronz, cu aceeași idee conceptuală ca și în primul scenariu.

Proiectul propus de Olguța Vasilescu a generat vâlvă în opoziția din Consiliul local. Consilierul Eduard Cîrceag din partea USR a avut o reacție dură la această propunere:

Da ați înțeles bine, Primăria Craiova se gândește să cheltuie aproape 10 milioane de euro pe statui din bronz (de parcă am fi Roma antică) și fântâni ca să le pună în mijlocul unui bulevard cu 6 benzi.

Eduard Cîrceag

În ședința de joi printre altele este supus la vot un studiu de fezabilitate fix pentru această măreață și înțeleaptă investiție.  În anul care a trecut n-am avut bani de căldură dar anul ăsta ne gândim sa spargem bani pe statui și fântâni.

Mai mult decât atât, Cîrceag arată că Fontava di Trevi a fost reabilitată în anul 2015 de trei firme de specialitate și investiția a ajuns la 2.200.000 de euro. Ceea ce înseamnă că fântânile de la Craiova vor costa de cinci ori mai mult decât reabilitarea unui obiectiv turistic de interes mondial.

La fel de revoltat de situație e și Cezar Drăgoescu, lider al USR Dolj, care susține că statuile Olguței sunt singurele elemente de care orașul nu avea acum nevoie, în condițiile în care aproape niciuna dintre nevoile publice nu sunt îndeplinite cu brio în Craiova.

Avem străzi fără asfalt și canalizare, namoale în cartierele de la periferie, în rețeaua de distribuție căldură nu s-au făcut investiții de peste 40 de ani, pierderile le plătesc tot craiovenii din taxe și impozite, medicamente în spitale nu sunt, transportul în comun este la pamant și nu servește nevoilor reale de mobilitate ale craiovenilor, la intrările în oraș se merge bară la bară pentru ca transportul în comun pentru zona metropolitana lipsește cu desăvârșire. Și lista poate continua. Asta înseamnă administrație PSD: pietricele, statui și panseluțe”.

Amintim că nu sunt singurele statui pe care Olguța Vasilescu și le-a dorit în mandatul său. Unul dintre cele mai apreciate parcuri din România se află la Craiova, Parcul Romanescu fiind una dintre atracțiile principale ale orașului, atât pentru turiști, cât și pentru localnici. Pentru a-l face, probabil, mai celebru, Olguța Vasilescu, primarul orașului, a umplut în anul 2022 parcul cu niște nimfe, care nu sunt, totuși, caracterizate, de atributele armoniei și frumuseții, pentru că ele sperie, mai degrabă, trecătorii.

Una dintre „nimfele” montate de Olguța Vasilescu în Parcul Romanescu din Craiova

Practic, „nimfele” Olguței Vasilescu sunt niște veritabile probe de kitsch, care nu fac altceva decât să dea unor zone ale parcului Romanescu un aspect ieftin.

Asociația Craiova Noastră solicita public oprirea vopsirii trunchiurilor de copaci din parc în culori vii și nenaturale, precum și oprirea de îndată a acestor elemente de decor, care dau un aspect ieftin parcului. Mai mult, Asociația cerea și deschiderea unei anchete cu privire la intervențiile făcute de Primăria Craiova în acest parc important.

“Asociația Craiova Noastră protestează față de aceste noi acțiuni de urâțire a parcului și cere Direcției de Cultură a Județului Dolj să deschidă o anchetă cu privire la intervențiile făcute în parc fără a se respecta prevederile Legii 422/2001 privind protecția monumentelor istorice.”, transmitea într-un comunicat de presă Asociația Craiova Noastră.

N-a contat, statuile sunt tot acolo. Așa cum cu siguranță vor fi și noile statui de 10 milioane de euro pe un bulevard al Craiovei.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare