vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneZonele din România cele mai expuse la cutremure. Explicațiile unui doctor român...

Zonele din România cele mai expuse la cutremure. Explicațiile unui doctor român în geododinamică, cercetător în Japonia

Este inevitabil un cutremur puternic în România, însă nimeni nu poate ști când, iar daunele preconizate vor fi mai mici decât la cel din 1977, consideră doctorul în geodinamică Marina Manea.

Profesor și cercetător la universitățile UNAM (Mexic) și Kobe (Japonia), românca explică, pentru SunMedia, de ce nu pot fi anticipate cu exactitate seismele, dar și de ce unele zone ale țării sunt mai expuse decât altele. 


SunMedia: Periodic, pe Glob au loc cutremure, unele de intensitate mare, distrugătoare, așa cum a fost cel din Turcia, de acum. Prin ce e diferit acest cutremur de cel care a avut loc în România, în 1977?

Marina Manea (foto): Până în momentul în care se vor citi aceste rânduri, vom ști că s-au produs deja, undeva pe Pământ, câteva cutremure de magnitudine mică, poate chiar și medie. Cutremurul din Turcia a fost un eveniment destul de rar, însă să nu uităm că și Turcia se află la confluența a nu mai puțin de patru plăci tectonice, iar cutremurul din 6 februarie s-a produs în vecinătatea unui punct triplu, în care trei plăci tectonice vin în contact.

Acest cutremur este diferit față de cel din 4 martie 1977 din România prin faptul că s-a produs la suprafață (focar la o adâncime de cca. 17 km), pe o falie crustală cu alunecare pe un plan de falie vertical. În schimb, cutremurul din 1977 s-a produs în adâncime (focarul fiind situat la o adâncime de cca 95 de km).


Citește tot interviu în SUN MEDIA

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare