vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneOlguța Vasilescu cumpără bizoni americani... pe datorie

Olguța Vasilescu cumpără bizoni americani… pe datorie

Craiova are probleme serioase, despre care s-a tot scris și s-a vorbit la nivel local și nu numai, cele mai importante dintre ele fiind în această perioadă termoficarea și costul uriaș al gigacaloriei. Administrația locală a argumentat mereu caracterul limitat al bugetului și lucrurile au rămas așa. Pe de altă parte, Craiova investește sume uriașe în statui, fântâni arteziene și, mai nou, în bizoni americani. Și nu oricum, ci pe datorie.

În cea mai recentă ședință a Consiliului Local Craiova s-a pus în discuție aprobarea accesării de către Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova a unui credit în valoare de 544.300 de euro, adică peste 2.600.000 lei.

Totul ar fi fost cât se poate de normal, dacă nu ne-am fi uitat pe documentul în care sunt detaliate viitoarele cheltuieli făcute din acel credit.

Așa cum ne-a obișnuit, Olguța Vasilescu e destul de extravagantă la capitolul cheltuielilor din bani publici, însă am citit de două ori informația din hotărârea Consiliului Local Craiova, prin care se specifica faptul că din creditul obținut de RAADPFL Craiova se vor achiziționa, printre altele, doi bizoni americani, cu vârsta cuprinsă între 10 și 12 luni.

Costul celor două animale care urmează să fie închise într-un țarc al grădinii zoologice și așa foarte pline de la Craiova este estimat, potrivit proiectului de hotărâre, la peste 20.600 lei. Motivul investiției, așa cum este specificat în hotărâre este „completarea colecției de animale din Grădina Zoologică”

Din proiectul de hotărâre emis de Consiliul local Craiova, semnat de primarul Olguța Vasilescu

Au existat, firește, în Consiliul local Craiova și voci care s-au opus și au comentat această achiziție stranie făcută pe credit.

Consiliul local Craiova

Consilierul local Eduard Cîrceag a punctat în ședința respectivă faptul că achiziția celor doi bizoni e o idee proastă atât din punct de vedere bugetar, cât și din perspectiva bunăstării animalelor cumpărate pentru grădina zoologică.

Vorbind de achiziționarea celor doi bizoni americani, mă gândesc că este pentru grădina zoologică din Parcul Romanescu. Noi știm că acea grădină zoologică a fost făcută și proiectată într-o vreme în care bunăstarea animalelor nu prea era luată în considerare. Animalele erau un bibelou, se bucura lumea de ele și cam atât. Noi acum încă ținem animalele chinuite în grădina aia zoologică și nu văd unde ar mai fi spațiu pentru încă doi bizoni americani, care, la o scurtă cercetare, necesită jumătate de hectar. Unde avem noi atât de mult spațiu în Parcul Romanescu ca să ținem doi bizoni? Evident că o să fie într-un țarc, să stea acolo în mocirlă, cum stau jumătate din animalele de acolo. De ce mai facem noi lucrul ăsta? De ce mai investim să tot aducem animale să le chinuim acolo, în contextul în care oricum acea grădină zoologică nu produce bani, pentru că e intrarea gratuită?

Mai mult decât atât, Olguța Vasilescu se gândește și la viitor. La anul electoral viitor. Așa că și-a propus să achiziționeze o linie completă de producere a brichetelor, formată din tocător staționar și linie pentru producere brichete din rumeguș verde, această investiție ridicându-se la nu mai puțin de 417.500 euro. Tot pe credit.

Și în același foc de „investiții”, Primăria Craiova propune și achiziționarea de 5 hidrobiciclete, în valoare de 1500 de euro pe bucată pentru activități de divertisment pe lacul din Parcul Romanescu.

O reacție dură a venit și din partea organizației locale a USR din Dolj, care, printr-un comunicat de presă susține că niciuna dintre cheltuielile enumerate mai sus nu era necesară, în contextul în care nici acum nu a fost alocată toată suma necesară subvenționării prețului la gigacalorie la nivelul Craiovei.

„Nici de data asta nu a fost alocată toată suma necesară subvenționării prețului mărit de PSD la gigacalorie. Nu sunt bani, spune administrația PSD. În schimb, în aceeași ședință, majoritatea PSD, PER și cei doi consilieri locali PNL Craiova din Consiliul Local au votat pentru cheltuieli nenecesare și aberante, cum ar fi 2,68 milioane de lei pentru achiziționarea unor bizoni, hidrobiciclete și o linie de producție brichete ecologice, 600.000 lei pentru căsuțe din lemn și ornamente, plus 23 milioane de lei pentru majorări salariale și înființarea de noi posturi în primărie și în regiile din subordine. USR a fost împotriva acestor cheltuieli. Chiar era o prioritate achiziția de bizoni, căsuțe sau hidrobiciclete, când facturile craiovenilor la căldură și utilități au crescut enorm, când avem străzi fără utilități și asfalt, când nu avem un transport în comun pe zona metropolitană? Sunt doar câteva exemple care ne demonstrează că nevoile craiovenilor nu sunt o prioritate pentru PSD.„, arată USR Dolj într-un comunicat de presă.

Tot cei de la USR Dolj spun că au fost nevoiți să voteze rectificarea bugetară în această formă, pentru că acolo era inclusă și subvenția parțială la caldură.

În aceeași ședință s-a aprobat și achiziția a două autoturisme prin credit bancar, unul în valoare de 11.000 de euro și celălalt în valoare de 15.800 euro.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare