vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneFrații Micula păstrează banii furați de la stat, cu sprijinul unei tinere...

Frații Micula păstrează banii furați de la stat, cu sprijinul unei tinere judecătoare. Comisia Europeană a reacționat

Emilia-Maria Prahancă este judecătoarea care, recent ieșită de pe băncile facultății de Drept, a ajuns să judece dosarul fraților Micula și astfel să blocheze acțiunea statului român de recuperare de la aceștia a 1,4 miliarde de lei.

Subiectul a ieșit la lumină în urma unei anchete Newsweek, care arată că tânăra judecătoare Prahancă nu are decât doi ani de practică în instanță, din care unul de stagiatură. Mai mult decât atât, acțiunea ei de a bloca statul în recuperarea banilor furați de familia Micula a uimit și Comisia Europeană.

Judecătoarea, în calitate de președintă a completului de judecată care a analizat dosarul, ar fi semnat încheierea nr. 608/2022 din 11 august 2022 (dosarul 2201/187/2022), prin care a suspendat provizoriu și fără cale de atac executarea silită pornită de statul român împotriva celor 8 companii din imperiul fraților Micula cât și a celor doi oameni de afaceri, Ioan și Viorel Micula.

Publicația Newsweek arată că oficialii UE se declară uimiți de faptul că statul român nu reușește de 7 ani să recupereze acești bani deținuți pe nedrept de frații Micula. facem precizarea că suma menționată mai sus constituie un ajutor de stat acordat ilegal celor doi afaceriști, la care s-au adăugat și penalități.

Serviciile Comisiei reamintesc României că o decizie a Comisiei adresată unui stat membru este obligatorie pentru toate organele statului respectiv, inclusiv pentru instanțele acestuia. Autorităților române li se reamintește, de asemenea, că procedurile naționale nu pot fi utilizate ca pretext pentru a justifica neexecutarea recuperării în conformitate cu principiul supremației dreptului european”, punctează Comisia Europeană.

Comisia Europeană punctează faptul că această decizie a instanței este uimitoare, pentru că ea contravine unor obligații asumate de statele membre și cere României să efectueze toate demersurile pentru a asigura executarea deciziei Comisiei din martie 2015.

Serviciile Comisiei remarcă faptul că, în pofida acțiunilor întreprinse de autoritățile române pentru asigurarea respectării deciziei Comisiei din 30 martie 2015, nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește recuperarea, iar suma de 1.109.512.163 RON (fără dobândă) rămâne restantă. În plus instanțele române au suspendat executarea recuperării în cadrul procedurilor naționale în curs. Această suspendare contravine obligației de a asigura executarea imediată și efectivă a deciziei Comisiei privind recuperarea. În ceea ce privește suspendarea procedurilor decisă de instanțele române, serviciile Comisiei doresc să le reamintească autorităților române că deciziile Comisiei beneficiază de prezumția de legalitate și rămân obligatorii în toate elementele lor pe parcursul procedurilor în fața instanțelor Uniunii. Prin urmare, serviciile Comisiei reamintesc României obligația sa de a efectua toate demersurile necesare pentru a asigura executarea imediată și efectivă a deciziei Comisiei din 30 martie 2015”, arată oficialii de la Bruxelles, citați de Newsweek.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare