sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneLimba de stat a Republicii Moldova este româna. Maia Sandu a promulgat...

Limba de stat a Republicii Moldova este româna. Maia Sandu a promulgat legea

Maia Sandu a promulgat miercuri legea care confirmă că limba de stat este cea română, înlocuind astfel „limba moldovenească” în legislația Republicii Moldova.

Legea care confirmă că româna este limba de stat a Republicii Moldova a fost promulgată miercuri de către Maia Sandu, o lege care „confirmă un adevăr istoric şi incontestabil”, așa cum a afirmat oficialul.

Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem – într-un glas – că «vorba dulce mult aduce»”, a scris președinta Republicii Moldova pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Maia Sandu a mai transmis: „Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetăţenii Republicii Moldova, vorbim limba ‘moldovenească’ şi nu româna – au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Şi aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poţi subjuga şi controla mai uşor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forţă unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică şi-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să ţină blocată Moldova într-o veşnică ceartă naţională’‘, a subliniat Maia Sandu.

Parlamentul Republicii Moldova a votat pe data de 16 martie proiectul de lege pentru schimbarea sintagmei „limba moldovenească” în legislația și Constituția țării, înlocuind-o cu „limba română”. Astfel, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare, autoritățile vor opera modificările. De asemenea, potrivit deschide.md, proiectul de lege prevede ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, denumită în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare