sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneOrdonanța 13 revine în variantă "îmbunătățită": Senatul a adoptat un proiect prin...

Ordonanța 13 revine în variantă „îmbunătățită”: Senatul a adoptat un proiect prin care abuzul în serviciu în valoare mai mică de 50.000 de euro e dezincriminat

În 2017, caractița din jurul lui Liviu Dragnea pregătise "noaptea ca hoții" o ordonanță prin care abuzul în serviciu cu un prejudiciu mai mic de 200.000 de lei era considerat o simplă contravenție. La momentul acela societatea civilă ieșea în stradă și astfel a creat presiunea necesară pentru retragerea inițiativei. Acum, PSD, PNL și UDMR au votat în Senat un proiect prin care abuzul în serviciu cu valoare mai mică de 250.000 de lei nu mai e considerat infracțiune.

78 de senatori din PSD, PNL și UDMR și-au pus votul la bătaie pentru reînvierea Ordonanței 13 în formulă agravată. Numai 25 de senatori, din care 4 neafiliați și restul USR, au considerat că proiectul de dezincriminare a abuzului în serviciu trebuie să fie respins. Proiectul de modificare al Codului penal pus în discuție azi la Senat stabilește că dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune.

Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, se stipulează în amendamentul senatorilor PSD, PNL și UDMR.

Repartizarea voturilor în Senatul României pe proiectul vizând modificarea Codului penal

Vicepreședintele USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției, a anunțat că USR va sesiza Comisia Europeană dacă PSD și PNL introduc pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu.

Vom aduce la cunoștință aceste aspecte Comisiei Europene. Lucrurile nu pot rămâne așa, pentru că ce se întâmplă este extrem de grav și nu puteam în România europeană, în România anului 2023, să asistăm cu mâinile în sân, cum mii de dosare penale, de corupție, de infracționalitate organizată, cu prejudicii de miliarde de euro se închid din pricina deciziilor CCR, cum se legiferează practic abuzul în serviciu pentru sume până în 50.000 de euro. Este de așteptat că oamenii vor ieși în stradă pentru că este prea mult”, a spus Stelian Ion, fost ministru al Justiției.

O altă voce care s-a exprimat public extrem de dur împotriva acestui proiect adoptat în Senat este cea a europarlamentarului Vlad Gheorghe, care a anunțat astăzi că va informa, la rândul lui, Comisia Europeană despre ceea ce vor PSD, PNL și UDMR să facă. El susține că imediat după anunțarea votului favorabil dat în Senat acestui proiect a scris vicepreședintelui executiv, Frans Timmermans, vicepreședintei Věra Jourová, comisara pentru valori și transparență și comisarului pentru justiție, Didier Reynders, explicând exact ce conține amendamentul azi la Senat și care urmează să ajungă curând la Camera Deputaților, cea decizională.

Sunt tare curios cum vor justifica ”liderii” Ciucă, Ciolacu și Kelemen în fața comisarilor europeni această nouă tentativă de a legaliza furtul. Cum vor arăta ei că această inițiativă legislativă respectă principiile statului de drept. Că PSD, PNL și UDMR nu vor în ruptul capului să renunțe la pensiile speciale chiar dacă asta ne blochează PNRR, ne-am lămurit. Dar să își auto-voteze impunitate pentru corupție nu putem accepta. Și nu o acceptă nici mecanismul privind statul de drept, amintesc asta celor care se bucură că nu mai există MCV și ”n-are ce să ne facă UE”. Ba are: îți oprește robinetul de bani europeni dacă tu, PSD, PNL, UDMR insiști să încalci orice regulă și să-ți dai legi care să te scape de pedeapsă dacă furi ”doar” 249 999 de lei, adica 49 999 de euro.„, a punctat europarlamentarul român.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare