sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri Interne“Mai gătesc puțin și după aia vorbim!” - Operațiunea “Cum îl facem...

“Mai gătesc puțin și după aia vorbim!” – Operațiunea “Cum îl facem pe Dragnea un fel de om?”

Au trecut câteva zile de când Liviu Dragnea și-a făcut cont pe Tik-Tok. Primul clip postat în urmă cu aproximativ o săptămână are 718.000 de vizualizări și are pe fundal o manea care sună cam așa: “Liviu Dragnea PSD, Dam-Tighi-Di-Dam-Da!”. Imaginile duc, însă, cu gândul la o emisiune culinară. În aceeași zi, Dragnea posta pe canalul său de Youtube primul episod al show-ului său culinar “Bucătăria de acasă” în cadrul căreia era prezentată o rețetă de fasole teci. La numai o săptămână de atunci videoclipul are 465.000 de vizionări, situându-se pe locul al 16-lea în topul videoclipurilor populare pe Youtube din România.

Tot în decursul unei singure săptămâni, contul de Tik-Tok al lui Dragnea a ajuns la aproape 71.000 de urmăritori și a acumulat 443.000 de aprecieri. Pe Youtube, Dragnea a strâns în aceeași săptămână 14.500 de abonați. Rețetele lui sunt preluate ca atare de publicații precum DC News sau sunt dezbătute în termeni mai mult sau mai puțin cordiali pe platforme media extrem de citite.

În privința contentului, lucrurile sunt simple: Dragnea este filmat în bucătăria de “acasă”, marcată printr-un micuț banner primit în dar, după cum spune el, de la niște prieteni mărinimoși, în timp ce prepară ceea ce el numește “mâncăruri românești”, făcute din produse autohtone și naturale, nu din produsele pline de “otrăvuri” ale străinilor.

Pe Tik-Tok sunt postate cu o frecvență care denotă o fină cunoaștere a algoritmilor rețelei părți tăiate din show-ul culinar postat inițial pe YouTube. Mai mult, pe Tik-Tok, Dragnea răspunde video unora dintre comentariile utilizatorilor rețelei și o face fără să se supere pe cei aparent răutăcioși, convertindu-și frustrările într-un fel de umor mai mult sau mai puțin reușit, în funcție de gusturi.

Liviu Dragnea, Tik-Tok

A venit vremea să începem să mâncăm sănătos!”, spune Dragnea înveșmântat într-un sorț negru, așezat în fața unui blat de bucătărie în cel de-al doilea videoclip al său de pe Tik-Tok, care a ajuns la nu mai puțin de 1, 2 milioane de vizionări.

Imediat după această zicere extrem de serioasă intră din nou genericul-manea care încă îl asociază pe Liviu Dragnea cu PSD. Sunt detalii neimportante, ar spune unii. Totuși, având în vedere grija pe care fostul politician o manifestă în privința fondului muzical al clipurilor sale postate pe Tik-Tok, acel „Liviu Dragnea PSD” sună foarte interesant. Și nu din punct de vedere culinar, nu?

Nu mai folosesc de mult produse cumpărate din magazin, pentru că nu mai am încredere. Pur și simplu, nu mai am încredere. Asta nu înseamnă că nu trebuie să folosiți dumneavoastră, dar ar fi bine să vă uitați cu foarte, foarte mare atenție pe etichete. Știu că scrie foarte mic, știu că cei de la instituția aia care ar trebui să-i controleze, ANPC, nu prea are curaj să se ia de ei. Nu am văzut nicăieri în lume ca în limba țării respective să scrie atât de mic, încât ai nevoie de lupă ca să citești ce scrie acolo. Asta arată respectul pe care ni-l poartă nouă, din cauza celor care le permit așa ceva”, zice Dragnea amestecând într-o oală cu fasole teci, într-un scurt videoclip postat de Tik-Tok, fiind urmărit de 14.800 de persoane.

Nici asta nu prea sună a show culinar, nu? De câte ori l-am auzit oare pe Scărlătescu povestind despre cum își fac treaba instituțiile responsabile de roșiile pe care le folosește la rețeta de paste milaneze? Nu prea l-am auzit, nu? Nici pe el, nici pe Jamila… E și aici o nuanță care trebuie avută în vedere.

De altfel are comentatori care întreabă: “Începeți o nouă campanie electorală?” sau “Rețeta succesului în Parlament când?” sau “La noi patrioții sunt dați la o parte când sunt în viață prin orice mijloace. Țin post și mă rog pentru binele românilor.”

Totuși, tonul general al comentariilor se îmbunătește considerabil de la prima postare pe Tik-Tok la cea mai recentă dintre ele. O mare parte a urmăritorilor lui Dragnea de pe Tik-Tok au fost virulenți de-a dreptul în cursul primelor câteva videoclipuri postate. De exemplu: “Bine ați venit în bucătăria Jilavei”, “Am trăit s-o văd și pe asta! Dacă mai vedem și înmormântarea lui Iliescu putem spune că suntem o generație cu de toate”, “Ce-a îmbătrânit Gordon Ramsey!”,Te pup, Liviu, așteptăm rețeta de ciorbă Tel Drum”, “Acum ne prepară șpag-angel la borcan” sau “Acum gătește o șpagă”.

La numai câteva zile după avalanșa de comentarii de acest fel, publicul de pe Tik-Tok pare că prinde drag de Dragnea. Și comentariile sunt din ce în ce mai apreciative. Astfel, la un videoclip postat seara trecută pe Tik-Tok, videoclip de 14.300 de vizionări în numai câteva ore, în care Dragnea prezintă o rețetă de mâncărică de ciuperci, comentariile publicului sunt preponderent blânde, iar generația de pe Tik-Tok pare să-l accepte pe Dragnea nu neapărat ca bucătar, dar ca pe un fel de om.

Iată: “V-ați gândit să deschideți un restaurant?”, “Domnu Liviu, ceva tradițional din Teleorman când faceți?”, “Tot respectul!”, “Domnule Dragnea, cum v-a venit ideea asta cu gătitul?” sau “La partea cu politica nu mi-a plăcut, dar la bucătărie pare interesant”. Totul, pe fundalul sonor al piesei: “Banii n-aduc fericirea!”

De altfel, și videoclipurile lui încep să aibă pe fundal melodiile unor interpreți foarte populari, indiferent de genul muzical pe care l-au abordat. De la muzică populară la hip-hop sau manele, Dragnea pare că vizează public de tot felul. Și nu se supără niciodată pe comentatorii agresivi, deși când era în politică n-avea nicio rezervă în a amenința direct sau voalat jurnaliști care nu relatau lucrurile din perspectiva lui.

Ochiul neexperimentat poate crede că Dragnea s-a schimbat total. Nu doar că bucătărește pe net, dar și ca atitudine pare de-a dreptul blând. De altfel, a dat zilele trecute un interviu în care povestește cum a gătit el pentru “colegii” din închisoare. Cumva, noua ipostază în care se arată publicului e una diametral opusă celei manifestate în decursul unei vieți întregi. Și tot pe Tik-Tok am găsit o exemplificare foarte validă a acestei transformări.

Un cont care se declară a fi Primăria Brașov comentează unui videoclip de-al lui Dragnea astfel: “Gătiți și în primării? Să știm să nu rămânem fără tacâmuri”. Dragnea răspunde acestui comentariu printr-un videoclip separat. Și o face cu totul altfel decât ne-am fi așteptat: “Adevărul e că după ce v-am mărit salariile foarte mult, mai rămâne să vă gătesc. Da la Primăria Brașov, dar numai după ce va pleca actualul primar. Poftă bună!

Vedem, deci, un Dragnea care nu mai seamănă nici măcar cu umbra a ceea a fost. Și da, Liviu Dragnea a fost pentru România la un anumit moment din istoria ei o amenințare extrem de serioasă. Se putea schimba el oare atât de radical în urma experiențelor din închisoare încât să devină acest bătrânel cu șorț și cu polonic la purtător, dornic oricând să răspundă politicos și șugubăț celor care-l atacă? Ce caută referințele politice în fiecare rețetă a lui Dragnea?

Și ca să fim chiar și mai tehnici de atât, cum poate Dragnea, care credea că are telefonul ascultat, pentru că Google Assistant i-a afișat pe aparat “patru puncte luminoase” și textul “se ascultă”, să știe algoritmii unei rețele precum Tik-Tok atât de bine, încât să posteze exact tipul de content care funcționează acolo, astfel încât să ajungă la cifre amețitoare sau să taie videoclipuri și să le pună fundal sonor?

Evident, nu face el nimic din toate astea. E o întreagă echipă de PR în spate. Și tocmai din acest motiv, utilizarea ideii de Liviu Dragnea PSD într-un context în care străinii ne otrăvesc mâncarea, dar ne ajută Dragnea s-o facem comestibilă și chiar sănătoasă, nu e nici pe departe întâmplătoare sau ruptă de intenția mare a poveștii. Căci ce e mai benign decât un bucătăraș care poate să hrănească poporul, nu-i așa? Și ce n-a rezolvat dictatorul va încerca bucătarul. Dar asta numai după ce va demonstra că poate fi și el un fel de om. De asta mai gătește un pic.

Și n-o spunem noi. Nu! O spune Dragnea însuși într-un nou răspuns video dat unui utilizator de Tic-Tok care-i spune, deloc întâmplător, credem noi: “Te vrem președinte!”

Iar Dragnea folosește prilejul pentru a face un videoclip separat cu răspunsul următor: “Mai gătesc puțin și după aia vorbim!

https://www.tiktok.com/@liviudragneareal/video/7218629903237827867?_r=1&_t=8bMWN0efdZC
Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare