sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCiutacu a făcut regulile la CNA. Transmisia în direct s-a întrerupt brusc,...

Ciutacu a făcut regulile la CNA. Transmisia în direct s-a întrerupt brusc, fără o decizie luată

Ședința CNA în cadrul căreia s-au dezbătut cele două emisiuni ale România TV în care Victor Ciutacu și invitații lui au pus în discuție decesul jurnalistei Iulia Marin, dar și competențele ei profesionale, în contextul în care aceasta suferea de o tulburare psihică, s-a întrerupt brusc, fără o decizie luată. Victor Ciutacu a fost extrem de vocal în timpul ședinței și a făcut, practic, regulile acesteia, determinând chiar luarea unei pauze de 10 minute pentru "calmare".

Membrii CNA au pus astăzi, 25 aprilie, în discuție felul în care România TV a prezentat cazul decesului jurnalistei Libertatea, Iulia Marin. Dezbaterea a devenit, treptat, un fel de emisiune România TV, în cadrul căreia vedeta a fost chiar Victor Ciutacu. De mai multe ori acesta a monopolizat dezbaterea, a întrerupt și a vorbit în același timp cu membrii CNA, fiind deseori și ironic la adresa lor. De exemplu: „Eu sunt obișnuit să vorbesc în fața a 350.000 de oameni, voi sunteți așa de puțini, că m-ați intimidat!

Dialogurile au decurs în următorul ritm:

Victor Ciutacu: Având în vedere că e vorba despre mine, am venit în persoană. Nu e prima dată când fac obiectul unei sesizări CNA, dar asta mi se pare de o gravitate extremă. Și înțeleg că totul vine de la o autosesizare, bine e și valul de sesizări toate luate cu copy-paste, dar nu ne mai luăm de la atât… înțeleg că doamna Dorina Rusu s-a autosesizat, considerând calomnioase spusele mele la adresa Iuliei Marin sau poate nu mai știu eu limba română și nu mai reușesc să definesc înțelesurile cuvântului calomnios, m-am ascultat a nu știu câta oară astăzi aici, am găsit numai cuvinte elogioase pe care le-am spus despre Iulia Marin, niciunul calomnios, dar repet, poate înțelegem greșit limba română.

Dorina Rusu: Vă întrerup pentru că nu am folosit cuvântul „calomnios”! Vă rog să ascultați din nou dacă e posibil…

Victor Ciutacu: Dat fiind că doamna Rusu are o opinie formulată deja la adresa celor două emisiuni, întrebarea mea este dacă doamna Rusu n-ar trebui să se abțină de la a vota eventualele sancțiuni sau nu?

Monica Gubernat: Nu.

Victor Ciutacu: Dar n-aveți dreptul să fiți imparțiali? Sau obligația, mă iertați!

Monica Gubernat: Contați pe imparțialitatea noastră! Cred că am dat dovadă de imparțialitate.

Victor Ciutacu: Nu mizez pe buna credință a nimănui, cu excepția celei a mea!

Monica Gubernat: Atunci ce căutați aici?

Victor Ciutacu: Mă scuzați că vă încurc!

Monica Gubernat: Încercăm să avem un dialog totuși civilizat, să vorbim pe rând? Autosesizarea unui membru să știți că este considerate o autosesizare a Consiliului. Dacă vreți să ne acuzați de imparțialitate, să știți că trebuie să ne acuzați pe toți!

Victor Ciutacu: De lipsă de imparțialitate vă acuz, nu de imparțialitate.

Monica Gubernat: Putem intra pe fond?

Victor Ciutacu: Nu! Mai vreau să-l întreb pe domnul Toma…

Monica Gubernat: Dar să știți că întrebările de obicei sunt invers: noi punem întrebările.

Victor Ciutacu: E simplu, doamnă! Atunci cer recuzarea doamnei Rusu și a domnului Mircea Toma și rog să se consemneze.

Monica Gubernat: Nu puteți cere asta!

Victor Ciutacu: Ba pot cere orice! Vă dau o veste proastă, dar eu pot cere orice. Dumneavoastră puteți fi de acord sau nu cu cererea! Eu pot cere orice în limitele legii în țara asta!

Apărarea lui Victor Ciutacu și a celor de la România TV este următoarea:

Nicio clipă în emisiunile vizionate sau în emisiunile pe care urmează să le monitorizați nu s-a pus la îndoială probitatea, competența profesională a Iuliei Marin, ba dimpotrivă, a fost lăudată. Mai mult, nu s-a spus nicio clipă că oameni care au astfel de tulburări nu trebuie să lucreze. Dacă ați lectura blogul ei, spunea că medicul curant i-a spus că trebuie să se pensioneze, dar nu se poate pensiona din motive obiective, că trebuie să se întrețină. Deci medicul curant i-a recomandat că trebuie să se pensioneze.

Mai mult, Ciutacu a spus că trustul Ringier a deschis o anchetă internă pe tema decesului Iuliei Marin și susține că ar fi cerut punctul de vedere al conducerii Libertatea cu privire la acuzațiile aduse, însă Cătălin Tolontan nu a răspuns.

Ciutacu și-a găsit și apărători, vocal în acest sens fiind mebrul CNA, Nicolae Bălașa, care nu consideră că ar exista vreo formă de discriminare în conținutul celor două emisiuni analizate și susține că totul ține de interpretarea celor spuse în afara contextului.

Dezbaterea a continuat vreme de câteva minute, în care membrii CNA au încercat să ajungă un acord.

Brusc, transmisia directă s-a oprit, fără o decizie luată. Dezbaterile vor continua joi.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare