marți, martie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE: Jumătatea plină

PUNCTE-CHEIE: Jumătatea plină

Economia României ar putea crește cu 3,2% în acest an. Revolut vrea să lanseze o sucursală în România. Antibiotice Iași a primit un ajutor de stat în valoare de 85 de milioane de lei. Ce s-a întâmplat săptămâna trecută în businessul românesc și care sunt perspectivele economice pe termen scurt?

Finanțări, investiții și alte vești bune

Antibiotice Iași, cel mai important producător român de medicamente generice, investește 200 de milioane de lei într-o nouă capacitate de producţie şi logistică. O parte din investiție, respectiv 85 de milioane de lei, reprezintă ajutor de stat. „Această investiție face parte din Planul de Dezvoltare Strategică al companiei “The  Future together 2020-2030”, care țintește multiplicarea profitului, a cifrei de afaceri cu impact asupra majorării cotelor de piață deținute de Antibiotice pe piața locală și internațională„, a anunțat miercuri compania. 

SSAB AG construiește un nou depozit de 24.000 mp pentru Dedeman, arată ZF. Compania de construcții a finalizat recent construcția unui depozit, tot pentru Dedeman, în urma unei investiții estimată la 20-25 de milioane de euro. 

Fintech-ul Revolut vrea să lanseze o sucursală în România în primul trimestru al anului viitor. Potrivit Agerpres, România este prima piaţă după numărul de clienţi retail şi a doua ca mărime la nivel global, după Regatul Unit, iar compania vizează să intre în top 10 al băncilor după active și top 3 după numărul de clienţi.

Sâmbătă, Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat o finanțare de 4 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectului SMR în România. Concret, Popescu a scris pe pagina sa de Facebook faptul că, în cadrul Summitului G7, Președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden a anunțat un sprijin financiar în valoare de 275 milioane de dolari pentru dezvoltarea reactorului modular mic (SMR) din România, de la Doicești. Fondurile vin din partea Statelor Unite ale Americii, Japonia, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite.

De asemenea, au fost emise două scrisori de interes din partea U.S. International Development Finance Corporation (DFC) și U.S Export-Import Bank (EXIM), în valoare totală de 4 miliarde de dolari. „Finanțarea acordată este parte a din Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale (PGII) în cadrul căruia va fi acordată suma de 600 de miliarde de dolari, până în 2027, în investiții în infrastructură în întreaga lume. Noua finanțare vine ca o completare la grantul de 14 milioane de dolari, pe care l-a anunțat Președintele american Joe Biden în iunie 2022„, a scris Ministrul pe Facebook.

Listarea a eșuat

Agricover a ales să oprească procesul de listare a acțiunilor la BVB „ca urmare a faptului că, în condițiile de piață actuale, nu ar fi îndeplinit parametrii prevăzuți inițial”, potrivit unui comunicat de presă emis miercuri. Într-un anunț publicat la Bursa de Valori București, Agricover a scris: “Agricover Holding S.A. informează investitorii că raportat la prevederile prospectului de ofertă, nu au fost îndeplinite criteriile de închidere cu succes a ofertei şi, prin urmare, oferta nu a fost finalizată prin încheierea unei tranzacţii, conform prevederilor art. 38 din Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă”.

Și de final…

Potrivit prognozei de primăvară a Comisiei Europene, economia României ar putea crește cu 3,2% pentru acest an, și cu 3,5% în 2024. Comisia estimează că rata inflației va fi de 9,7% pentru 2023 și un deficit bugetar de 4,7% din PIB în 2023 și 4,4% în 2024.

Sursa: Comisia Europeană
Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare