vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneȘeful ANAF și-a dat demisia. Nicoleta Cîrciumaru a fost numită președinte interimar

Șeful ANAF și-a dat demisia. Nicoleta Cîrciumaru a fost numită președinte interimar

Lucian Heiuș și-a dat demisia luni din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). "A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție”. Vicepreședintele instituției, Nicoleta Cîrciumaru, a fost numită, interimar, în funcție.

Lucian Heiuș, președinte al ANAF din luna mai 2022, și-a anunțat luni demisia. Pe pagina sa de Facebook, aceasta a mulțumit colegilor și a făcut bilanțul mandatului său.

Potrivit lui Heiuș, în mandatul lui, ANAF a reușit „să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili”

Instituția a colectat, în 2022, la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și a rambursat TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, în creștere față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde lei.  „În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei, și s-au încasat 148,02 miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Iar față de programul comunicat de Ministerul Finanțelor, se înregistrează un minus de 8,9 miliarde lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile„, a scris fostul președinte ANAF. De asemenea, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei și au fost efectuate 25.274 verificări documentare, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei. În aceeași perioadă, potrivit lui Heiuș, direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii de 2.471,1 mil. lei și a înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei. În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite ridicându-se la 604,9 mil. lei.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a transmis printr-un comunicat de presă numirea în funcția de președinte interimar a Nicoletei Cîrciumaru. Aceasta a ocupat funcția de vicepreședinte ANAF la începutul lunii mai.

Oficialul a adăugat, în comunicarea sa, un bilanț al perioadei ianuarie-mai 2023: „Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite și taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Așadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare. Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde lei mai mici față de ce s-a declarat„. 

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare