Directiva se referă la durabilitate și își dorește consolidarea protecției mediului și drepturilor omului în statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, prin această măsură, companiile vor fi obligate să ia măsuri să se asigure că activitatea lor nu aduce prejudicii drepturilor omului și, foarte important, nici mediului înconjurător. Exploatarea omului în cadrul marilor companii de textile sau exploatarea mediului de către marile companii din industria lemnului sunt situații care nu vor mai fi posibile în Uniunea Europeană.
Cel puțin, asta susține Vlad Gheorghe, europarlamentar în cadrul grupului Renew Europe.
„Gata, scăpăm DEFINITIV de Schweighofer! (…) Nu este vorba doar de sediile companiilor-mamă, ci și de punctele de producție, de sucursale și de filiale. Mai mult, este vorba și despre relațiile de afaceri directe și indirecte: băncile, de exemplu, vor avea obligația să verifice companiile cu care lucrează. Dacă au probleme cu exploatarea prin muncă sau sunt asociate cu tăieri ilegale de pădure, de exemplu, băncile vor avea probleme când le acceptă banii.” – susține acesta.
Mai mult, Directiva votată recent stabilește și faptul că statele membre trebuie să se asigure că victimele primesc despăgubiri pentru daunele cauzate de nerespectarea obligațiilor de către companii. Aceste daune vor fi plătite nu doar de companii, ci și de persoanele cu responsabilitate care iau decizii în cadrul lor, căci răspunderea este și individuală.
Noua Directivă vizează aproximativ 9.400 de companii cu peste 500 de angajați și o cifră de afaceri netă de 150 de milioane EUR la nivel mondial, precum și 3400 de întreprinderi din sectoare cu impact ridicat (de la textile la agricultură și minerit) care au peste 250 de angajați și o cifră de afaceri netă de 40 de milioane EUR la nivel mondial.
În noul context, fiecare țară va desemna o autoritate care să supravegheze și să impună sancțiuni. Prevederile Directivei vor fi obligatorii odată implementate în legislația fiecărei țări europene. Prevederile vor fi, de asemenea, obligatorii pentru cca 4000 de companii care nu sunt din Uniunea Europeană, dar fac afaceri în spațiul european.
Se estimează că sunt necesari aproximativ doi ani pentru ca Directiva să fie transpusă în legislațiile tuturor statelor Uniunii.