miercuri, mai 8, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneGreva profesorilor ajunge la Bruxelles! O petiție despre situația dezastruoasă din învățământul...

Greva profesorilor ajunge la Bruxelles! O petiție despre situația dezastruoasă din învățământul românesc va fi dezbătută în Parlamentul European

În curând, Parlamentul European va dezbate situația cadrelor didactice din România, ca urmare a unei petiții trimise instituției europene, din dorința de a clarifica motivele pentru care sistemul de învățământ din România nu mai poate funcționa la fel ca până acum. Petiția a fost înregistrată, iar europarlamentarul român Vlad Gheorghe anunță că va face demersuri pentru ca această petiție să fie dezbătută în procedură de urgență la Bruxelles.

Situația dezastruoasă din învățământul românesc a ajuns și la urechile demnitarilor de la Bruxelles. O petiție depusă, în mod simbolic, pe 1 iunie, de Ziua Copilului, și înregistrată la Parlamentul European, explică pe larg care sunt motivele care au dus la greva profesorilor și ce nevoi reale există, pentru ca lucrurile să poată fi deblocate în interesul elevilor.

În cuprinsul petiției, semnatarii citează numeroase încălcări ale cadrului legal european, de la Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și până la Directiva 1152/2019 privind transparenţa şi previzibilitatea condiţiilor de muncă în UE. Petiționarii menționează inclusiv sărăcia în muncă – faptul că profesorii, deși în multe cazuri ajung să muncească peste norma contractuală salarizată nu reușesc să depășească riscul de sărăcie. Este cazul debutanților cu un salariu de 2700 de lei în prezent, precum și al personalului nedidactic care prin noua ofertă a guvernului ar primi puțin peste 200 de lei în plus – sumă ce în mod evident nu îndepărtează suficient riscul de sărăcie și excluziune socială, deși trebuie subliniat – acești oameni muncesc zilnic și primesc un salariu.

Mai mult, petiția menționează imposibilitatea cadrelor didactice de a accesa resurse de formare continuă, deprecierea profesiei și încălcarea sistematică a alin.1, art. 31 din Cartă prin care se stipulează că ”orice lucrător are dreptul la condiții de muncă care să respecte sănătatea, securitatea și demnitatea sa”.

Totodată, petiționarii subliniază încălcarea legislației europene prin deficitul de cadre didactice, mai ales în rural, efectuarea de ore de lucru peste normă sau depunerea de eforturi suplimentare care generează dezechilibre între viața profesională și cea personală, contrar directivelor, rezoluțiilor și recomandărilor citate în cuprinsul textului.

Sunt amintite și rezultatele extrem de slabe din educația românească prin comparație cu media europeană, iar petiționarii identifică dezinteresul sistematic al guvernanților de a rezolva problemele din sistem ca fiind principala cauză pentru această contraperformanță – susține Vlad Gheorghe, care a și consultat documentul.

Europarlamentarul susține că va solicita dezbaterea acestei petiții în procedură de urgență și spune că revendicările cadrelor dodactice din România nu vor ajunge să fie uitate într-un sertar prăfuit de la Bruxelles.

Voi cere dezbaterea acestei petiții în procedură de urgență. Tot de urgență ar fi trebuit să găsească și guvernanții României soluții pentru revendicările cadrelor didactice și personalului nedidactic. Nu este vorba doar despre drepturile profesorilor, ci de însăși calitatea actului educațional din țara noastră acum și în următorii ani. Educația cu persoane nepregătite, neremunerate corespunzător, nemotivate și nerespectate NU mai poate fi acceptată pentru copiii României nici acum, nici pentru generațiile viitoare.

Profesorii, elevii și părinții trebuie să știe că vocea lor va fi auzită la Parlamentul European, este foarte simplu să depună petiții. Vă garantez că revendicările lor întemeiate nu vor fi uitate într-un sertar, nu vor fi ignorate, dimpotrivă – mă ocup ca alături de colegii mei europarlamentari din Comisia pentru petiții să găsim cea mai bună soluție ca drepturile românilor să fie respectate. Așa cum am făcut-o și pentru intrarea în Schengen, și pentru salvarea pădurilor României, și pentru siguranța șoferilor de camioane și vă asigur că voi continua să insist pentru orice cauză semnalată de cetățeni europeni care au legea și dreptatea de partea lor.” – arată europarlamentarul Vlad Gheorghe într-o postare pe Facebook.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare