sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneRobert Negoiță, dat pe mâna DNA chiar de Agenția de Integritate: primarul...

Robert Negoiță, dat pe mâna DNA chiar de Agenția de Integritate: primarul e acuzat că a încheiat contracte cu firme în care familia lui are funcții și calități

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, ajunge din nou în atenția organelor de cercetare penală, după ce Agenția Națională de Integritate a sesizat DNA cu privire la faptul că acesta, în calitatea lui oficială, a permis încheierea de contracte pe bani publici între Primăria Sectorului 3 și firme în care membrii familiei sale dețin diverse funcții și calități.

Anunțul a fost făcut chiar de Agenția Națională de Integritate, care a și detaliat în ce constau aceste contracte menționate mai sus. Plângerea făcută la DNA indică săvârșirea unor fapte de corupție, fals în declarații, precum și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

ANI arată că faptele s-au petrecut pe toată durata exercitării mandatelor de primar ale lui Robert Negoiță, iar contractele pe bani publici încheiate cu societăți comerciale din care fac parte membri ai familiei Negoiță sunt următoarele:

Contractul de închiriere mijloace de transport nr. 1450/31.08.2016, încheiat între Administrarea Domeniului Public București SA aflată în subordinea Primăriei Sector 3,în calitate de locatar și o societate comercială în cadrul căreia membrii familiei primarului Robert Sorin NEGOIȚĂ (părinții și fratele)dețin funcții și calități,în calitate de locator. Obiectul contractului de închiriere a fost reprezentat de punerea la dispoziția locatarului autoturismul marca Mercedes-Benz Viano pentru o chirie de 450 lei/lună fără TVA pentru perioada 01.09.2016 – 31.12.2018 – valoare totală de 13.401 lei;

Contractul de vânzare-cumpărare nr. 5381/01.11.2018, încheiat între SD 3 SALUBRITATE ȘI DESZĂPEZIRE S3 SRL aflată în subordinea Primăriei Sector 3,în calitate de cumpărător și aceeași societate comercială în cadrul căreia membrii familiei primarului Robert Sorin NEGOIȚĂ (părinții și fratele) dețin funcții și calități,în calitate de vânzător. Obiectul contractului a fost reprezentat de vânzarea autovehiculului second hand marca Mercedes-Benz Viano cu suma de 39.874,71 euro, autovehicul care, anterior, a făcut obiectul contractului de închiriere sus-menționat;

Contractul de închiriere nr. 3537/14.10.2019 încheiat între SD 3 SALUBRITATE ȘI DESZĂPEZIRE S3 SRL aflată în subordinea Primăriei Sector 3,în calitate de chiriaș și o societate comercială în cadrul căreia membrii familiei primarului Robert Sorin NEGOIȚĂ (părinții și fratele) dețin funcții și calități, în calitate de locator. Obiectul contractului a fost reprezentat de închirierea unei suprafețe de 2.390 mp, din terenul în suprafață totală de 48.080 mp, situat în municipiul București. Contractul a încetat la data de 02.06.2022, valoarea acestuia fiind de 346.979,4 lei.

Contractul de închiriere nr. 3230/03.08.2021 încheiat între SC ALGORITHM CONSTRUCȚII S3 SRL aflată în subordinea Primăriei Sector 3,în calitate de locatar și o societate comercială în cadrul căreia membrii familiei primarului Robert Sorin NEGOIȚĂ (părinții și fratele)dețin funcții și calități,în calitate de locator. Obiectul contractului a fost reprezentat de punerea la dispoziție de utilaje și/sau echipamente, pe o perioadă de 1 an, valoarea achitată fiind de 31.101,84 lei.

Foarte interesant e faptul că niciunul dintre contractele menționate mai sus nu au fost menționate de Negoiță în declarațiile de interese depuse în perioada deținerii funcției de primar, ceea ce e un indiciu solid în sensul săvârșirii infracțiunii adiționale de fals în declarații. Legea prevede că acesta avea obligația să declare contractele finanțate de la bugetul local, obținute sau aflate în derulare în timpul exercitării mandatelor de primar, de către societățile comerciale ale rudelor de gradul I ale acestuia (prin rude de gradul I se înțeleg părinți pe linie ascendentă), încheiate cu societăți comerciale cu capital de stat.

De altfel, Robert Negoiță a avut și o reacție imediată într-o intervenție telefonică la Digi 24, ulterior aflării veștii anunțate de ANI prin comunicatul de presă menționat mai sus.

Vă asigur că nu există nimic. Ce mi se pare foarte trist e că acum când cineva vine și zice că e o suspiciune scrie toată presa, iar la finalul anchetei nu o să mai scrie nimeni nimic. Nu am fost chemat la declarații. Este obligația DNA, ANI să ne cerceteze. Poate nu așa, cu surle și trâmbițe, dar la final trebuie comunicat, da domnule, e nevinovat.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare