vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneComisia Europeană consideră că România a făcut progrese pe linia managementului migrației....

Comisia Europeană consideră că România a făcut progrese pe linia managementului migrației. Se anunță un nou ajutor financiar pentru România și Bulgaria

Două proiecte-pilot au fost lansate în România și Bulgaria pe 17 și 20 martie 2023, pe o durată de șase luni, pentru a contribui la o gestionare îmbunătățită și mai durabilă a migrației la nivel european. Proiectele sunt implementate cu al Comisiei Europene și al și al EUAA, Europol și Frontex. La trei luni de la lansare, Comisia susține că România a făcut progrese considerabile pe linia managementului migrației.

Lansarea celor două proiecte-pilot a fost, de fapt, o continuare directă a scrisorii președintelui von der Leyen din 26 ianuarie 2023 și a concluziilor Consiliului European din 9 februarie și a Planului de acțiune al UE pentru Balcanii de Vest din decembrie 2022. Drept urmare, România a modificat legislația națională privind azilul în mai 2023 pentru a permite participarea experților EUAA la înregistrarea și evaluarea cererilor de azil. Mai mult, un Plan Operațional a fost semnat între EUAA și România în decembrie 2022, sporind capacitatea de primire și de procesare a cererilor de azil.

Din aprilie 2023, EUAA a trimis unsprezece interpreți în centrul regional de azil din Timișoara. Alți patru experți EUAA vor fi trimiși în teren pentru a sprijini autoritățile în procesarea cererilor.

S-au înregistrat progrese, spune Comisia Europeană, și în privința actualizării  sistemului informatic național de gestionare a cazurilor de returnare și alinierea mai strânsă a acestuia la sistemele IT Frontex pentru a permite analize și informații statistice mai precise. În mai 2023, România s-a alăturat programului Frontex Joint Reintegration Services, care oferă suport de reintegrare pentru returnări.

În ceea ce privește managementul frontierelor și cooperarea internațională, România a continuat să își gestioneze cu succes frontierele externe cu Serbia, mai susține Comisia într-un comunicat. Practic, s-au derulat activități de prevenire a migrației ilegale cu autoritățile sârbe, implementate prin protocolul comun de patrulare. Consolidând cooperarea cu Frontex, autoritățile române vor găzdui și vor folosi primele Vehicule Mobile de Supraveghere Frontex la secțiunea de frontieră româno-sârbă a zonei operaționale Terra 2023.

România cooperează în continuare cu agențiile UE în investigațiile comune ale crimei organizate. Aceasta include participarea la platforma multidisciplinară europeană împotriva amenințărilor criminale și la planul său operațional de acțiune pentru combaterea rețelelor criminale implicate în traficul de migranți.

În consecință, în urma acestor progrese sesizate de Comisie în aceste trei luni, s-a luat decizia oferirii unui nou sprijin financiar României și Bulgariei pentru implementarea acestor proiecte-pilot. Bulgaria va primi 45 de milioane EUR, iar România 10,8 milioane EUR. Fondurile vor fi adăugate la programele naționale în cadrul finanțării pentru afaceri interne ale managementului frontierelor și politicii de vize.

Lansarea completă a proiectelor-pilot este prevăzută până în septembrie 2023.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare