vineri, mai 10, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE CHEIE: Puțin câte puțin

PUNCTE CHEIE: Puțin câte puțin

În săptămâna 3-9 iulie asistăm la mici succese - două evenimente din domenii diferite, dar care redau o urmă de speranță în progresul României spre "o țară ca afară".

Dispare dosarul cu șină

Săptămâna trecută au intrat în vigoare prevederile legii nr. 9/2023, prin care toate instituțiile publice sunt obligate să accepte documentele pe e-mail, înlocuind astfel clasicul “dosar cu șină”. Toate instituțiile publice de la nivel central și local, precum și orice persoană juridică de drept privat care prestează servicii publice, sunt obligate să accepte, începând de astăzi, documentele pe e-mail. Astfel, copia cărții de identitate poate fi trimisă online, iar actele necesare obținerii de alte documente, precum cererile sau formularele, pot fi depuse cu semnătură electronică.

Golden Gate-ul României a fost inaugurat

Podul peste Dunăre de la Brăila, cel mai mare pod suspendat construit până acum în România și al treilea ca mărime în Europa, a fost inaugurat joi. Cu o lungime de 1974 de metri și o deschidere centrală de 1120 de metri, podul face legătura între județele Brăila și Tulcea. “Este și un model de investiție publică majoră, cu un uriaș efect multiplicator. Cele 500 de milioane de euro investite în pod s-au întors în mare parte în economia românească, mai ales în această regiune. Beneficiare sunt familiile a mii de angajați de la companii din județe precum Brăila, Tulcea și Galați, care au lucrat și lucrează încă la finalizarea întregului obiectiv”, a declarat Marcel Ciolacu, Premierul României.

Alte succese

Black Sea Oil & Gas SA (BSOG) începe procesul de autorizare a unui coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre, de-a lungul infrastructurii Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD). Proiectul ar putea conecta viitoarele parcuri eoliene din largul mării la sistemul energetic naţional, iar finalizarea procedurilor de reglementare este estimată pentru jumătatea anului 2024.

DS Private Equity va investi 75 de milioane de euro în RoPower, compania care dezvoltă Centrala SMR (reactoare modulare mici) de la Doiceşti, pentru dezvoltarea studiului FEED2 (Front-End Engineering and Design). România este prima ţară din Europa şi a doua din lume care face primii paşi pentru implementarea centralei NuScale VOYGRTM cu 6 module şi o capacitate instalată de 462 MWe, în acest deceniu.

Compania de dezvoltare imobiliară Grand Development, fondată și condusă de Ionuţ Nicolescu, investeşte peste 12 milioane de euro în dezvoltarea Montebello Transylvania Resort, amplasat lângă Braşov, arată Profit.ro.

Julien Munch, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Franţei în România (CCIFER) a anunțat săptămâna trecută că schimburile comerciale dintre România şi Franţa au crescut cu peste 26,4%, până la 277,4 miliarde de euro în 2022, potrivit Agerpres. De asemenea, valoarea investiţiilor franceze în România a fost de 9,7 miliarde de euro, respectiv aproape 10% din nivelul total de investiţii străine directe, în domenii precum energia, agricultura, automotive, marea distribuţie alimentară, aviaţia, finanţele şi băncile, construcţiile navale, digitalizarea şi tehnologiile înalte, telecomunicaţiile, materialele de construcţii şi sănătatea.

Rompetrol Downstream, divizia de retail a Grupului KMG International în România, a deschis recent două noi centre integrate de servicii pe Autostrada A1, în apropierea localităţii Recaş din Timiş, cu o investiție de până la 6,3 milioane de dolari. Cele două staţii de distribuţie carburanţi fac parte din pachetul de 12 centre integrate de servicii construite de Rompetrol pe Autostrada A1, pachet care ridică bugetul total la peste 40 de milioane de dolari. Investiția este asigurată de Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare