marți, aprilie 30, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticPiedone, reclamat la Autoritatea pentru Drepturile Copilului, după ce a filmat o...

Piedone, reclamat la Autoritatea pentru Drepturile Copilului, după ce a filmat o mamă minoră dintr-un centru de plasament

Deputata Oana Țoiu a făcut o sesizare la Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului, după ce primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a distribuit pe rețelele de socializare imagini dintr-un centru de plasament, prezentând o mamă minoră, căreia i s-a adresat cu: "Ce faci, păpușe?". Înregistrarea a fost difuzată fără acordul minorei și, la scurt timp după acest moment, aceasta a și născut prematur.

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA)a fost sesizată în contextul înregistrării video în care primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, se adresează într-un limbaj nepotrivit unei adolescente minore însărcinate din Centrul de primire în regim de urgență „Cireșarii II”, înregistrare video care a fost difuzată fără consimțământul acesteia și care este de natură să aducă atingere demnității și reputației acesteia.

Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului este instituția care trebuie să semnaleze derapaje de acest gen, având printre atribuții respectarea drepturilor copilului, inclusiv dreptul la demnitate și dreptul la utilizarea propriei imagini. Or, după cum s-a văzut în înregistrare și chiar și primarul Popescu Piedone a recunoscut, mama minoră nu dorea să fie filmată și nici să-i fie folosită imaginea. ANPDCA poate dispune ștergerea înregistrării din mediul online și poate aplica o sancțiune, care chiar dacă nu va avea efect asupra primarului Sectorului 5 în mod individual, va stabili o normă de comportament pentru alți politicieni”, declară deputata Oana Țoiu, membră în Comisia pentru muncă și protecție socială.

Convenția Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, semnată și de România și ratificată prin Legea 18/1990, prevede că niciun copil nu va face obiectul ingerințelor arbitrare sau ilegale în viaţa sa personală, familia sa, domiciliul sau corespondența sa şi nici al unor atacuri ilegale la onoarea şi reputaţia sa. Iar ANPDCA este instituția din statul român care trebuie să monitorizeze respectarea principiilor și drepturilor stabilite prin Convenție.

De asemenea, Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului stabilește că orice copil are dreptul la protejarea imaginii sale publice și a vieții sale intime, private și familiale și interzice orice acțiune de natură să afecteze acest drept.

Deputata USR solicită ANPDCA să dispună, de urgență, ștergerea înregistrării care aduce atingere demnității minorei și reputației acesteia.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare