vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCFR Marfă raportează afaceri de 356 mil. lei în S1 și datorii...

CFR Marfă raportează afaceri de 356 mil. lei în S1 și datorii la stat de 2,6 mld. lei, fără penalități

CFR Marfă anunță vineri rezultatele financiare înregistrate în primul semestru al anului: afaceri de 356 de milioane de lei, un profit operațional de circa 77 milioane de lei și datorii la stat de 2,6 miliarde de lei. Peste 8.000 de vagoane sunt scoase la licitație.

CFR Marfă, operatorul național de transport feroviar de marfă, a raportat în primul semestru al anului afaceri de 356 milioane de lei, în creștere cu 36% față de aceeași perioadă a anului trecut, și un profit operațional de aproximativ 77 milioane de lei. În continuarea rezultatelor pozitive, valoarea totală a ajutorului de stat pe care compania o datorează statului român se ridică de circa 2,6 mld lei.

Datoriile CFR Marfă se împart între: un miliard de lei către ANAF și 1,6 miliarde de lei către Compania Națională CFR SA – gestionarul de infrastructură, stabilite prin Decizia Comisiei Europene în februarie 2020. Cu penalități, suma se ridică în prezent la aproximativ 3,63 miliarde de lei.

Este prima oară de la începutul mandatului meu când comunicăm rezultate financiare. (…) CFR Marfă vine cu datorii istorice majore, pe care, datorită rezultatelor financiare bune din ultimul an, a început să le achite. Astfel, în perioada 1.03.2022-15.06.2023 CFR Marfă a achitat către ANAF aprox. 155 mil lei iar către CFR SA achită constant datoriile curente, respectând convențiile de eșalonare la plata a datoriilor asumate de comun acord. CFR Marfa efectuează de asemenea plăti la zi către Bugetul de Stat care sunt direcționate pentru stingerea obligațiilor de plată în ordinea vechimii lor, conform legislației în vigoare”, a declarat Daniel Apostolache, Director General al CFR Marfă SA din martie 2022.

În prezent, parcul inventar CFR Marfă cuprinde 27.243 de vagoane și 907 locomotive, compania folosind în activitatea curentă aproximativ 8.500 de vagoane și 220 locomotive. Peste 8.000 de vagoane neutilizate se află în proces de valorificare prin licitații organizate la sediul ANAF, licitații care se repetă succesiv, proces început în luna mai 2022 în vederea maximizării veniturilor și accelerării plății datoriilor. Compania arată că, până în prezent, au fost valorificate și facturate 1.274 vagoane la o valoare de 27,92 mil lei. Prețul evaluat inițial era de 42,88 mil lei. „În vederea stingerii ajutorului de stat, suntem nevoiți să intensificăm efortul de valorificare a activelor excedentare, urmând să valorificăm și navele ferryboat Mangalia și Eforie prin licitație publică, în cadrul procedurii de concordat preventiv”, adaugă directorul general.

Potrivit comunicatul de presă emis vineri, CFR Marfă a renegociat toate contracte comerciale și le-a adus în marja de profit, a atras noi clienți și investește în derularea activităților de exploatare care generează plusvaloare.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare