joi, ianuarie 16, 2025

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneDOCUMENT / DRAFT. Ce măsuri fiscale pregătește executivul

DOCUMENT / DRAFT. Ce măsuri fiscale pregătește executivul

Guvernul a elaborat un proiect de act normativ privind unele modificări fiscale, printre care majorarea TVA la anumite produse și servicii, sunt ridicate excepțiile pentru unele categorii de angajați, precum cei din construcții și agricultură, iar pentru cei cu PFA se introduce un plafon pentru CAS și este eliminat plafonul pentru CASS.

Printre noile măsuri fiscale prezentate în documentul draft regăsim creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, iar TVA-ul creşte de la 5% la 9% la produsele care aveau cota redusă de 5%.

HotNews.ro prezintă documentul draft cu noile măsuri fiscale propuse de Coaliție, cu mențiunea că nu a fost încă pus în transparență decizională. Documentul este doar un DRAFT și poate fi regăsit AICI.

Angajaților din agricultură și construcții li se introduce obligativitatea plății asigurărilor de sănătate, iar celor din IT un plafon al salariului de 10.000 de lei pentru plata impozitului pe venit. Pentru cei cu PFA, se introduce un plafon pentru CAS, de 36 salarii minime, și se elimină plafonul pentru CASS. 

La microîntreprinderi, cotele de impozitare pe venituri vor fi:

  • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei inclusiv
  • 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 300.000 lei;

2. desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 300.000 lei și o rată a rentabilității de peste 30%, calculată ca raport între profitul net și venituri totale, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz.

În plus, sumele reprezentând sponsorizări și sumele reprezentând achiziția de aparate de case de marcat electronice fiscale rămase de reportat, potrivit legii, nu se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat după data de 1 ianuarie 2024.

De asemenea, se introduce un impozit de 1% pentru cei care dețin mai multe proprietăți rezidențiale, în valoare de cel puțin 2,5 milioane de lei. Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei.

Vezi mai multe în document.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare