sâmbătă, mai 4, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneANIS: Guvernul pune în pericol dezvoltarea industriei IT pe termen lung, prin...

ANIS: Guvernul pune în pericol dezvoltarea industriei IT pe termen lung, prin măsuri fiscale discutate în secret, fără consultarea industriei

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), care reunește 170 de firme de profil, își exprimă îngrijorarea privind viitorul industriei IT în România, după draftul privind noile modificări fiscale circulat în presă.

Executivul alege să pericliteze viitorul industriei IT și atuul României în acest sector la nivel regional și global prin măsuri fiscale discutate fără consultarea reprezentanților industriei, cu aplicabilitate imediată, fără respectarea niciunui principiu din Codul Fiscal, transmite marți ANIS.

Potrivit asociației, având în vedere că reprezentanții guvernului au asumat public în ultimele luni că modificările fiscale nu vor viza sub nicio formă industria IT, prin continuarea intențiilor actuale aceștia riscă să scoată România de pe harta competitivității la nivel regional. Țări precum Bulgaria și Polonia vor profita la maximum pe termen mediu și lung de această decizie inopinată.

https://www.potcoavadunarii.ro/

„Noile măsuri propuse de actualul Guvern pun o frână fără precedent procesului de transformare a României într-un hub regional de inovare și transformare digitală, cu repercusiuni pe termen lung și foarte lung, mai ales în lipsa altor măsuri de susținere a dezvoltării acestei industrii strategice și constituie o eroare de politică economică și un mare pas înapoi în dezvoltarea economică a României”, a declarat Mihai Matei, Președintele ANIS.

ANIS reiterează impactul negativ major pe care aceste măsuri fiscale propuse de actuala Coaliție îl va avea pe termen lung asupra industriei – impozitarea veniturilor salariale din IT peste pragul de 10.000 de lei brut este aproape echivalentă cu eliminarea facilităților per ansamblu, măsura fiind aplicabilă la aproximativ 80% din numărul celor 104.000 de specialiști IT care beneficiau de scutire, însă va aduce un beneficiu marginal la buget de maximum 0,4 miliarde de lei anual. „Nu este deloc de neglijat și impactul negativ transversal în economie, știut fiind că în acest moment fiecare 10 angajați din industria IT susțin alte 10,5 locuri de muncă din România. În contrapartidă, aceste măsuri fiscale, cu aplicabilitate într-un termen extrem de scurt – septembrie 2023, nu vor putea fi absorbite atât de repede în strategiile companiilor IT active în România și vor avea impact puternic negativ în special asupra organizațiilor locale din centre urbane precum Cluj Napoca, Timișoara, Iași, alături de București”, mai transmite ANIS.

Asociația conchide comunicatul precizând că industria de IT din România a crescut de trei ori mai repede decât media națională în ultimii 10 ani, datorită investițiilor pe care mediul privat le-a făcut în educația specialiștilor, precum și facilităților fiscale și a stabilității pe termen lung oferită companiilor de această măsură.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare