vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneUSR: "România are nevoie urgent de o reformă a Legii malpraxisului. Pacienții...

USR: „România are nevoie urgent de o reformă a Legii malpraxisului. Pacienții trebuie să primească despăgubiri rapide dacă sunt prejudiciați”

Tragediile din spitale din ultimele săptămâni - gravida de doar 25 de ani care a murit la Botoșani fără niciun ajutor medical, sau cel al tinerei care a născut pe un trotuar în fața spitalului din Urziceni - arată mai clar ca niciodată că România are nevoie urgentă de o reformă în domeniul malpraxisului.

Deputații USR Oana Murariu și Adrian Wiener au depus în Parlament în luna iunie un proiect de lege care propune instituirea unui nou mecanism de răspundere în cazurile de malpraxis medical, care i-ar ajuta pe pacienți să primească mai rapid despăgubiri.

Proiectul de lege aduce o schimbare completă a abordării în procesele de malpraxis medical. Astfel, dacă pacientul se consideră prejudiciat, va chema în instanță direct spitalul și asigurătorul acestuia.

„Prin proiectul depus, nu va mai scăpa niciun vinovat. Cazul Alexandrei, tânăra mamă de 25 de ani decedată la maternitatea din Botoșani deoarece nimeni nu a intervenit să o ajute, deși exista gardă, a revoltat o țară întreagă. Demiterea managerului spitalului nu poate liniști opinia publică. Este necesar ca astfel de cazuri să nu mai aibă loc în România și ca toate persoanele culpabile să fie trase la răspundere. Pentru asta e nevoie de o cercetare globală a cazului de malpraxis, de la momentul în care Alexandra a venit la spital și până la decesul său, pentru a se identifica exact ce s-a întâmplat, cine trebuia să intervină și nu a făcut-o. Exact asta prevede inițiativa pe care am înregistrat-o în iunie împreună cu colegul meu Adrian Wiener”, spune deputata Oana Murariu, coinițiatoare a proiectului legislativ.

„Malpraxisul este de obicei consecința unor deficiențe majore, unele individuale, ale medicului, altele de sistem. Uneori vorbim de culpă individuală, de nerespectarea procedurilor, abatere disciplinară sau îndepărtare gravă de la Codul Deontologic. Alteori culpa este declicul final al unor deficiențe grave de sistem – subnormarea cu personal, lipsa dotărilor, practică medicală defectuoasă ca adaptare la neajunsuri. Este firesc ca unitatea sanitară, care are și obligația de a controla și corija practica medicală individuală, să fie responsabilă în solidar, iar procedura de malpraxis să vizeze furnizorul de servicii. Trebuie să responsabilizăm conducerea spitalelor. Trebuie să ieșim din logica medicinei defensive”, arată deputatul Adrian Wiener, coinițiator al proiectului.

https://www.potcoavadunarii.ro/

Proiectul de lege are aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, de la Consiliul Economic și Social și de la Autoritatea de Supraveghere Financiară și urmează să fie votat în Senat, apoi în Camera Deputaților, camera decizională.

USR face apel la toți parlamentarii, indiferent de culoarea politică, să voteze acest proiect, care vine în ajutorul pacienților prejudiciați.

Nota Redacției: Acesta este un comunicat de presă și conține, integral, perspectiva USR asupra problematicii ridicate în spațiul public.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare