sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneMIPE lansează un program de investiţii de 10 mld. lei pentru construcţia...

MIPE lansează un program de investiţii de 10 mld. lei pentru construcţia sau modernizarea unor spitale

Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene a lansat miercuri, în dezbatere publică, o Ordonanţă de Urgenţă care reglementează programul de investiţii în spitale, cu o alocare de 10 miliarde de lei, pentru perioada 2024-2030.

Potrivit unui comunicat de presă, noua Ordonanță de urgență reglementează măsurile necesare pentru „crearea unui cadru legislativ care să permită potențialilor beneficiari promovarea proiectelor, astfel încât să se poată asigura accesul întregii populaţii la servicii medicale esenţiale, creşterea calităţii vieţii şi atingerea standardelor din țările europene”. Bugetul programului se ridică la 10 miliarde lei și va fi finanțat din împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții și bugetul de stat.

De asemenea, valoarea maximă aferentă unui proiect este de 1 miliard de lei pentru spitale județene/județene de urgență, spitale de urgență, spitale monospecialitate; 350,5 de milioane de lei pentru spitale municipale/municipale de urgență și 250 de milioane de lei pentru spitale orășenești. Investițiile pot acoperi realizarea de construcţii noi şi dotare, lucrări de modernizare/reabilitare şi dotare, extinderea unor construcţii existente, inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente şi dotare, cu mențiunea că nu sunt eligibile investiţiile care vizează exclusiv achiziţia de dotări.

Sănătatea este un domeniu în care investițiile și preocuparea Guvernului pentru îmbunătățirea serviciilor trebuie să se regăsească permanent pe lista de priorități. Prin Programul naţional de investiţii în infrastructura unităților spitalicești se urmărește  cu predilecție o mai bună distribuție a infrastructurii de sănătate între regiuni și județe, creșterea accesului populației la servicii medicale de calitate, creșterea eficacității serviciilor medicale, o mai bună adaptare a infrastructurii la noile cerințe tehnologice și de asigurare a unor circuite funcționale și eficiente în spitalele din aceste zone”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare