vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE. Proiecte, investiții, achiziții

PUNCTE-CHEIE. Proiecte, investiții, achiziții

În săptămâna 20-26 noiembrie, OMV Petrom a anunțat semnarea contractului pentru achiziția a 50% din Respiră Verde, grupul OTE a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Quantum Projects Group pentru facilitarea vânzării Telekom Romania Mobile, iar Alro anunță implementarea a două proiecte de investiții în valoare de 4,22 milioane de dolari pentru majorarea capacității de control al calității produselor.

Iată rezumatul săptămânii trecute în mediul de afaceri românești:

Producătorul de ambalaje din plastic Romcarbon Buzău a semnat un memorandum de înţelegere cu Swancor Holding Co.Ltd pentru dezvoltarea unei noi activităţi de reciclare. ”Romcarbon SA informează piaţa cu privire la semnarea unui acord (Memorandum of Understanding) cu SWANCOR HOLDING Co.Ltd. pentru dezvoltarea unei noi activităţi de reciclare. Colaborarea cu Swancore are ca scop dezvoltarea pe teritoriul Uniunii Europene a activităţii de reciclare a materialelor termorigide”, se arată într-un anunţ transmis luni de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Grupul elen OTE a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Quantum Projects Group, controlat de Adrian Tomșa, pentru facilitarea vânzării Telekom Romania Mobile. Telekom Romania Mobile este controlat majoritar de grupul elen OTE, care la rândul său este deținut în proporție de 46% de grupul german Deutsche Telekom. Adrian Tomşa controlează Clever Media, companie care deţine posturile Look, Prima TV, Agro TV şi Profit TV.

Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene a lansat miercuri, în dezbatere publică, o Ordonanţă de Urgenţă care reglementează programul de investiţii în spitale, cu o alocare de 10 miliarde de lei, pentru perioada 2024-2030. Potrivit unui comunicat de presă, noua Ordonanță de urgență reglementează măsurile necesare pentru „crearea unui cadru legislativ care să permită potențialilor beneficiari promovarea proiectelor, astfel încât să se poată asigura accesul întregii populaţii la servicii medicale esenţiale, creşterea calităţii vieţii şi atingerea standardelor din țările europene”. Bugetul programului se ridică la 10 miliarde lei și va fi finanțat din împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții și bugetul de stat.

OMV Petrom a anunțat semnarea contractului pentru achiziția a 50% din părțile sociale ale Respiră Verde, companie românească de colectare a uleiului alimentar uzat, fondată în urmă cu 12 ani. Potrivit unui comunicat de presă, Respiră Verde colectează până la 10.000 de tone de ulei comestibil uzat pe an de la agenți economici din domenii precum industria ospitalității (hoteluri, restaurante) și retail. Compania are o flotă proprie de transport și două depozite principale, în Bihor și Ialomița, și vizează intrarea pe alte piețe europene în viitorul apropiat. Finalizarea tranzacției este estimată să aibă loc în primul trimestru al anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiții, inclusiv autorizarea de către Consiliul Concurenței și de către Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe.

Producătorul de aluminiu Alro anunță implementarea a două proiecte de investiții în valoare de 4,22 milioane de dolari pentru majorarea capacității de control al calității produselor. „Aceste investiţii reprezintă un alt pas important în implementarea strategiei Alro de a creşte producţia de produse complexe, cu profitabilitate mare, prin implementarea celor mai bune practici şi a tehnologiilor de înaltă performanţă, eficiente energetic şi prietenoase cu mediul”, a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al Alro, într-un anunț postat joi la Bursa de Valori București.

În final, Bursa de Valori București a fost singura bursă din Europa cu un IPO semnificativ la nivel global. Oferta de 2 miliarde dolari a Hidroelectrica a plasat BVB pe locul 4 în clasamentul global, în funcție de valoarea unei oferte înregistrate în primele 3 trimestre ale anului.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare