vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneManifest de conștientizare a crimelor comunismului în Piața Universității: "Vrem să fim...

Manifest de conștientizare a crimelor comunismului în Piața Universității: „Vrem să fim vocea copiilor care nu s-au putut apăra”

Aproximativ 15.000 de copii au fost uciși de regimul comunist. Iar amintirea acestei pagini sângeroase din perioada aceea e importantă, pentru a nu uita niciodată cine suntem și ce traume colective purtăm, ca să nu ajungem să le retrăim. Elevii mai multor licee din București au răspuns invitației Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului pentru a transmite un mesaj de conștintizare și informare cu privire la miile de copii decedați în condiții incerte în căminele-spital ale României comuniste.

436 de baloane albe au fost ridicate spre cer în memoria celor 436 de copii care au murit în timpul internării la căminul-spital din Plătărești. Baloanele-simbol au fost ridicate de elevii Colegiului Național „Iulia Hașdeu”, ai Colegiului Național „Școala Centrală” și ai Colegiului Economic „A.D. Xenopol”.

„Credem cu tărie că  tânăra generație este cel mai potrivit ,,ambasador’’ în a transmite mesaje publicului larg, mesaje legate de istoria recentă a României pe care deși  nu au  trăit-o, au înțeles-o și nu vor ca aceasta să se mai repete.” – ne-a declarat Didona Goanță, Coordonator Comunicare IICCMER.

Elevii s-au strâns astfel în Piața Universității și s-au alăturat astfel unui manifest de conștientizare a crimelor comunismului, specific cu privire la miile de copii decedați în căminele-spital de pe teritoriul României în perioada comunistă. Peste 100 de elevi au vrut să fie vocea copiilor care atunci nu s-au putut apăra în fața regimului criminal, care i-a sufocat în condiții greu de imaginat și care le-a tăiat aripile prea devreme.

„Vrem să fim vocea copiilor care nu s-au putut apăra”, „Vrem să spunem NU  regimurilor totalitare”, „Vrem ca istoria să nu se mai repete”, „Vrem ca acestor copii uciși să li se facă dreptate” – sunt numai câteva dintre mesajele transmise de acești tineri în cadrul acțiunii organizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc cu ocazia comunicării rezultatelor investigației de la Căminul Plătărești, unde jumătate dintre copiii internați au murit, în condiții greu de imaginat.


Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare