sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneVlad Gheorghe acuză autoritățile române de faptul că nu sunt preocupate de...

Vlad Gheorghe acuză autoritățile române de faptul că nu sunt preocupate de intereselor românilor în problema Schengen

Aderarea României la Spațiul Schengen rămâne încă o chestiune care generează inconveniente reale populației. Cu toate acestea, autoritățile par să fi uitat situația și se comportă ca și cum problema ar fi rezolvată. Europarlamentarul Vlad Gheorghe se întreabă, în acest context, care au fost, de fapt, resorturile care au permis Austriei să se impună în problematică și dacă s-a renunțat la despăgubirile cerute acestui stat pentru deserviciile aduse românilor.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe din partea grupului politic european Renew Europe, spune că a solicitat ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, un răspuns în această problemă. El spune că nu înțelege de ce ministrul Predoiu n-a încercat să negocieze desființarea controlului la frontierele dintre România, Bulgaria și Grecia, așa cum au făcut-o europarlamantarii Renew Europe.

„Cât mai țineți românii la cozi prin Europa și în afara Schengen? L-am întrebat azi iar pe ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu când crede că românii nu vor mai pierde bani, timp și nervi stând prin vămi, care e planul ”secret” privind aderarea completă a României la Schengen și dacă s-a gândit să ușureze în vreun fel în 2024 viața românilor care intră și ies din țară pe la frontierele terestre.

La reuniunea informală a Consiliului JAI din 24 ianuarie am propus desființarea controlului la frontierele dintre România, Bulgaria și Grecia printr-o solicitare oficială transmisă ministrului grec pentru migrație și azil alături de colegii mei din grupul Renew Europe în Parlamentul European, Dacian Cioloș și Georgios Kyrtsos, și de către deputatul bulgar, Daniel Lorer, fost ministru în guvernul pro-european Petkov.

Până acum nu am văzut nicio reacție formală sau informală din partea Guvernului României, dar întrebarea cu adevărat importantă este de ce nu a propus și negociat așa o inițiativă chiar ministrul Predoiu” – se întreabă public europarlamentarul.

Tot el se întreabă cât se vor mai mulțumi autoritățile din România cu firimiturile aruncate de Nehammer, în contextul în care România avea, de fapt, dreptul de a fi deja parte din Schengen, în virtutea condițiilor îndeplinite și al eforturilor făcute în ultimii ani.

„Poate ne spune ministrul Predoiu și care sunt condițiile pe care le-a acceptat în numele României ca să vină austriecii să ne controleze direct pe teritoriul nostru. Să ne spună și dacă am renunțat la despăgubirile pe care ar fi trebuit să le ceară Guvernul nostru Austriei. I-am solicitat ministrului Predoiu să răspundă care este acum strategia Guvernului PSD PNL din care face parte, care este mandatul de negociere pentru România. Au de gând să se mulțumească doar cu firimiturile aruncate de Karl Nehammer, deși țara noastră îndeplinește TOATE criteriile de aderare completă la spațiul unic de circulație european încă din 2011?”

Presupunerea europarlamentarului este aceea că totul se explică pe fondul afinităților politice ale liderilor români care ar fi putut să negocieze mai bine în această chestiune.

„Cu siguranță nu are nicio legătură abordarea oficială a României cu faptul că atât austriacul Nehammer, cât și Ioahnnis și Predoiu și Bode fac parte din aceeași familie politică europeană, anume EPP. Interesele românilor și nu cele de partid sau de grup sunt cele care guvernează politica externă a României în guvernarea PSD-PNL și în mandatele lui Klaus Werner Iohannis – așa cum au dovedit și pân-acum, nu?”, a mai punctat europarlamentarul.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare