vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE. Pași către Net Zero

PUNCTE-CHEIE. Pași către Net Zero

Simtel Team a preluat integral o companie de proiect care dezvoltă un parc fotovoltaic în Salonta, judeţul Bihor, Comisia Europeană a aprobat acordarea de către România a unei scheme de ajutor pentru sprijinul instalaţiilor care produc energie eoliană onshore şi fotovoltaică, iar Primăria Constanţa a anunţat că a fost semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia noii Centrale Electrice de Termoficare.

Iată cele mai importante știri din săptămâna 4-10 martie:

Reţele Electrice Dobrogea, companie parte a grupului PPC, fosta E-Distribuţie Dobrogea, a finalizat un proiect în valoare de aproximativ 11 milioane de lei pentru creşterea capacităţii de distribuţie a patru linii electrice aeriene de înaltă tensiune din zona Constanţa – Medgidia – Mircea Vodă şi modernizarea a patru staţii de transformare din acelaşi areal. Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, din care finanţarea nerambursabilă este de 10 milioane de lei.

Compania românească de inginerie şi tehnologie Simtel Team, listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, a preluat integral Oasis Green Energy 3, o companie de proiect care dezvoltă un parc fotovoltaic în Salonta, judeţul Bihor, cu o capacitate instalată de 5,35 MWp DC (putere maximă la nivelul panourilor). Se estimează că proiectul va fi finalizat integral în următoarele şase luni, întrucât o parte din lucrările necesare, respectiv cele de racordare la reţeaua naţională, sunt deja finalizate. Parcul fotovoltaic urmează sa fie exploatat integral de către Simtel Team.

Grupul Rodbun a semnat o facilitate de credit sindicalizat în valoare totală de 101,5 milioane de euro, prin refinanţarea şi majorarea facilităţilor existente cu 37,14 milioane euro. Banca Comercială Română a acţionat în calitate de Coordonator, Iniţial Aranjor Principal Mandatat, Bookrunner, Agent de Documentaţie, Agent de Facilitare şi Agent de Garanţii, alături de CEC Bank, ING NV Amsterdam – Bucharest Branch, Raiffeisen Bank în calitate de Aranjori Principali Mandataţi şi Garanti BBVA şi Alpha Bank în calitate de creditori. ”Facilitatea de credit cuprinde trei tranşe, o facilitate tip revolving în valoare de 93,5 milioane de euro, o facilitate de credit la termen în valoare de 2,86 milioane de euro şi o facilitate CAPEX în valoare de 5,1 milioane de euro, care vor fi utilizate de Rodbun pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru şi susţinerea planurilor de dezvoltare ale grupului”, a anunțat BCR.

Comisia Europeană a aprobat acordarea de către România a unei scheme de ajutor, în valoare de 3 miliarde euro, pentru sprijinul instalaţiilor care produc energie eoliană onshore şi fotovoltaică. Vor fi eligibile proiectele de construcţie şi exploatare a unor instalaţii noi de producere de energie electrică din surse solare fotovoltaice şi din surse eoliene onshore.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat vineri lansarea Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru unităţi de cult, instituţii şi autorităţi publice din sistemul naţional de asistenţă socială, precum şi entităţi juridice non-profit acreditate pentru furnizarea de servicii sociale. Programul are un buget de 250 milioane lei, iar cuantumul finanţării este de maximum 1 milion de lei şi se acordă în procent de 100% din contravaloarea cheltuielilor eligibile.

Primăria Constanţa a anunţat că a fost semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia noii Centrale Electrice de Termoficare (CET), cu o valoare de aproape 600 de milioane de lei, fără TVA. Noua centrală va funcţiona pe gaz, în regim de cogenerare, cu o capacitate instalată de 97 MW. 

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a anunțat demararea procesului de creditare a programelor guvernamentale SudentInvest şi Family Start, pentru studenţi sau familii. Prin acestea, se acordă împrumuturi de maxim 75.000 lei, respectiv maxim 150.000 lei, cu garanţii, dobânzi şi comisioane aferente creditelor, subvenţionate de stat. Fiecare bancă va deschide programele de finanţare în cursul lunii martie, în concordanţă cu regulile proprii de aplicare ale programului.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare