miercuri, decembrie 4, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneNoaptea Muzeelor 2024: Mai multe instituții de cultură au anunțat că nu...

Noaptea Muzeelor 2024: Mai multe instituții de cultură au anunțat că nu vor participa. Ediția din acest an, marcată de proteste

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” a anunțat proteste, în timp ce mai multe instituții importante din țară au anunțat deja că nu își vor deschide porțile.

​Noaptea Muzeelor, celebrul proiect prin care instituțiile de cultură rămân deschise pe parcursul nopții, iar intrarea este liberă, va avea loc în acest an sâmbătă, 18 mai. Peste 260 de obiective din 32 de județe și din București vor putea fi vizitate în cadrul unei ediții aniversare care marchează 20 de ani de la organizarea evenimentului în România. În acest context, Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” anunță proteste, în timp ce mai multe instituții importante din țară au anunțat deja că nu își vor deschide porțile.  

Update. Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) intr[ pe lista instituțiilor de cultură care refuză să organizeze Noaptea Muzeelor.

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a anunțat marți că nu va participa la ediția din acest an, în semn de protest împotriva salariilor „extrem de mici” din sectorul muzeal. „Sistemul de salarizare actual reprezintă o amenințare extrem de severă la adresa procesului de management al unui muzeu. Dacă vrem să avem în continuare muzee funcționale, trebuie găsită o soluție pentru creșterea nivelului de salarizare în muzeele care au fost uitate până acum. Ministerul Culturii a înțeles de la început acest lucru și a propus ordonanța de creștere salarială. Trebuie ca și restul Guvernului să înțeleagă”, au transmis reprezentanții. 

Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Municipiului București au anunțat că nu vor organiza evenimentul, păstrând programul normal de vizită. 

Muzeul Național de Artă al României și-a anunțat, anterior, absența din proiect: ”În ziua de 8 mai 2024 conducerea MNAR a primit o înștiințare din partea Sindicatului Specialiștilor Muzeului Național de Artă al României prin care este informată că membrii acestui sindicat se solidarizează cu sindicatele din Federația CulturMedia la care este afiliat și prin urmare nu vor efectua ore suplimentare în afara programului obișnuit de lucru în data de 18 mai 2024, cu prilejul Nopții Muzeelor. Ca urmare a acestei situații, Consiliul de Administrație al MNAR a hotărât în data de 9 mai 2024 ca MNAR nu va participa la Noaptea Muzeelor. Sâmbătă, 18 mai 2024, spațiile expoziționale ale MNAR vor fi deschise între orele 11-19”, a transmis instituția.

În țară, Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova a anunțat, de asemenea, că nu va participa la eveniment. „Sindicatul Independent FIDES al salariaților muzeului se aliniază acțiunilor sindicale ale Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Presă – CULTURMEDIA la care este afiliat și va participa la protestul „Noapte în Muzeele din România” organizat la București în data de 18 mai 2024, între orele 16.00-23.00. (…) Din Sindicatul Independent FIDES fac parte angajați ai Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, ai Muzeului Județean de Artă Prahova “Ion Ionescu-Quintus” și ai Bibliotecii Județene  “Nicolae Iorga” Prahova”, au scris reprezentanții pe Facebook.

La Timișoara, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara se alătură proiectului Noaptea Muzeelor 2024, însă nu în totalitate: ”Susţinem eforturile de creştere a salariilor angajaţilor din domeniul muzeal, însă nu dorim ca publicul vizitator să fie lipsit de un astfel de eveniment! Astfel, sâmbătă, 18 mai 2024, sub sloganul «Cerem respect şi echitate pentru salariile din cultură!», expoziţiile instituţiei de cultură vor fi închise, dar în curtea Bastionului Theresia vă aşteaptă un spectacol grandios, între orele 17.00 – 23.00”.

Coordonatorul relaţiilor internaţionale şi proiecte culturale al Rețelei Naționale a Muzeelor din România, Dragoș Neamu, a declarat că, prin acest protest, angajații cer creșterea cu 20% a salariilor. „Veţi observa că multe muzee din ţară nu apar pe programul Nopţii Muzeelor 2024, reprezentanţii acestora putând fi găsiţi şi susţinuţi în Piaţa Victoriei (…). Este vorba despre un protest pe care eu, personal, îl consider legitim şi îl susţin, pentru că miza este creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal, pentru orice poziţie profesională, pentru echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural între, de exemplu, muzee şi teatre„, a scris acesta într-o postare pe Facebook.

Cine participă la Noaptea Muzeelor 2024

Lista zonelor din România în care se va ține Noaptea Muzeelor și obiectivele care pot fi vizitate poate fi consultată AICI. Printre obiectivele din țară se numără: Castelul Bran, Muzeului Militar National „Regele Ferdinand I”. Filiala Constanța, Complexul Muzeal Arad. Muzeul de Artă sau Muzeul de Anatomie Comparată USAMV Cluj-Napoca.

În București, aproximativ 50 de obiective vor participa anul acesta la Noaptea Muzeelor, printre care: Ateneul Român, Muzeul de Artă Recentă din București și Muzeul Național al Țăranului Român. Lista instituțiilor și programul poate fi regăsit AICI.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare