miercuri, iulie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePreședintele CJ Călărași, proaspăt reales, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Președintele CJ Călărași, proaspăt reales, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Vasile Iliuță este acuzat de DNA că a favorizat o firmă să câștige serviciile de pază pentru instituțiile din subordine, deși nu avea licență de funcționare și nici nu putea participa la licitații.

Direcția Națională Anticorupție anunță miercuri trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Vasile Iliuță, proaspăt reales președinte al Consiliului Județean Călărași, pentru abuz în serviciu în formă continuată. Dosarul prevede o firmă care a primit un contract de servicii de pază, deși nu avea licență de funcționare și nici nu putea participa la licitații, cauzând un prejudiciu de 582.000 de lei.

Procurorii DNA l-au mai trimis în judecată și pe Mihăiță Constantin Beștea, vicepreședinte al CJ Călărași, un secretar general al instituției și doi consilieri de achiziții, alături de firma implicată și un reprezentant al ei.

Vasile Iliuţă, candidat din partea PSD, a obţinut un nou mandat la alegerile din 9 iunie, cu aproape 50% din voturile exprimate.

Ce spun procurorii: „La data de 28 decembrie 2020, inculpatul Iliuță Vasile, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu SC NYLVYAN SRL un număr de trei contracte având ca obiect prestarea unor servicii de pază la obiectivele Consiliului Județean Călărași, în condițiile în care societatea respectivă nu ar fi deținut licență de funcționare eliberată în condițiile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, și nici nu ar fi îndeplinit criteriile de participare la licitații. În demersurile sale, inculpatul Iliuță Vasile ar fi beneficiat și de sprijinul consilierilor Tudor Simina Iulia și Dima Gabriel care, deși ar fi cunoscut faptul că societatea respectivă nu ar fi întrunit condițiile legale de a executa obiectul contractului, și nici condițiile prevăzute în caietul de sarcini, ar fi întocmit și semnat mai multe documente (note explicative), înlesnind în acest fel câștigarea licitațiilor de către SC NYLVYAN SRL .

Acționând în maniera de mai sus, s-ar fi produs un prejudiciu Consiliului Județean Călărași în valoare de 582.083 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societatea respectivă”, arată DNA.

DNA i-a trimis în judecată pe vicepreședintele de CJ și pe secretarul general pentru că s-au „substituit, fără drept, autorităților deliberative, respectiv Consiliului Județean Călărași” și au trimis Direcției Naționale Anticorupție un document potrivit căruia nu există niciun prejudiciu. 

„În scopul îngreunării cercetărilor care se desfășurau în prezenta cauză, inculpatul Beștea Mihăiță Constantin, cu sprijinul secretarului general al județului, Paraschiv Aurel, s-ar fi substituit, fără drept, autorităților deliberative, respectiv Consiliului Județean Călărași, și a înaintat la DNA un document din care ar fi reieșit faptul că nu s-ar fi produs niciun prejudiciu instituției publice pe care o reprezenta, în contextul de mai sus”, mai arată comunicatul de presă al instituției.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unui imobil ce aparține lui Iliuță Vasile.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare