miercuri, iulie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneFostul șef al IPJ Alba și alți patru polițiști, cercetați de DNA...

Fostul șef al IPJ Alba și alți patru polițiști, cercetați de DNA într-un dosar privind traficul de lemne din Apuseni

Fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba, Constantin Florin Dogaru, este cercetat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru abuz în serviciu. În același dosar mai sunt anchetați alți patru polițiști pentru luare de mită, divulgarea informațiilor secrete de serviciu și alte infracțiuni, dar şi oameni de afaceri, acuzațiile având legătură cu protejarea intereselor unor afaceri din domeniul exploatării lemnului.

Constantin Florin Dogaru a fost schimbat din funcție după ce a fost pus sub acuzare de DNA, potrivit surselor G4Media. 

Fostul șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Alba este cercetat pentru abuz în serviciu, în timp ce Dan Toma, care la acea vreme era comisarul șef de poliție al Secției 9 de Poliție Rurală din Câmpeni, este cercetat pentru luare de mită, participație improprie la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, compromiterea intereselor justiției, influențarea declarațiilor și mărturie mincinoasă. Subcomisarul de poliție din IPJ Alb Ioan George Moșneag este cercetat pentru divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și abuz în serviciu. Ilie Dan Ciucur, ofițer DGA Alba, este cercetat pentru „complicitate morală la ultraj”, iar Alexandra Ioana Creș, agent de poliție la Secția 9 de Poliție Rurală Câmpeni pentru divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. 

În același dosar, DNA cercetează și un om de afaceri pentru cumpărare de influență, trafic de influență, complicitate morală la ultraj, instigare la ultraj, inducere în eroare a organelor judiciare, instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată. O altă persoană, care la data faptelor desfășura activități de exploatare a lemnului, este cercetată pentru cumărare de influență (două fapte) și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată, iar administratorul unei firme, SC Vlad & Andrei Forest SRL, este cercetat pentru dare de mită, cumpărare de influență  ultraj (două fapte), furt de arbori, mărturie mincinoasă, braconaj și „participație improprie la tăierea fără drept de arbori din fondul forestier național, indiferent de forma de proprietate”. În dosar este cercetată și firma, SC Vlad & Andrei Forest SRL, pentru tăierea fără drept de arbori din fondul forestier național, indiferent de forma de proprietate și furt de arbori.

Ce spun procurorii: „În prezenta cauză se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea în care, în perioada 2021-2022, inculpații polițiști, menționați mai sus, ar fi „protejat” interesele celorlalți inculpați cercetați (la vremea respectivă marea majoritate desfășurau activități de exploatare material lemnos), prin aceea că și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu în ceea ce-i privește pe doi agenți de poliție din cadrul I.P.J. Alba respectiv Brigada de Operațiuni Speciale (BOS) Alba-Iulia, care ar fi interferat, prin munca de poliție desfășurată, cu cea a oamenilor de afaceri.

Concret, în urma unor controale efectuate de cei doi agenți în zonele în care se desfășurau activități de exploatare a lemnului, la insistențele oamenilor de afaceri sau ca urmare a oferirii unor foloase necuvenite (în cazul inculpatului Toma Dan), inculpații polițiști ar fi desfășurat mai multe activități nelegale, concretizate în:

– propuneri/presiuni repetate de schimbare a locului de muncă,

– transmiterea către oamenii de afaceri a programului de lucru al unuia dintre agenți,

– efectuarea asupra unuia dintre agenți a două cercetări disciplinare cu încălcarea dispozițiilor legale,

– sancționarea abuzivă a unuia dintre agenți cu diminuarea salariului cu 10 % pentru o perioadă de 3 luni, în condițiile în care obiectul cercetării prealabile care s-a finalizat cu măsura menționată anterior era același cu cel al unui dosar penal, în care procurorii au dispus, ulterior soluționării cercetării prealabile, soluția clasării constatând că faptele reținute în sarcina agentului nu există,

– detașarea nelegală la un post de poliție situat la distanță mare de locul de muncă, de la acea dată, și apoi efectuarea de presiuni pentru acceptarea mutării definitive a aceluiași agent de poliție de la postul de poliție pe raza căruia oamenii de afaceri își desfășurau activitatea”, arată comunicatul DNA.

De asemenea, doi polițiști erau urmăriți de către unul dintre inculpați, pentru a fi intimidați.

„Totodată, în scopul intimidării, inculpatul N.C.G. i-ar fi urmărit, supravegheat, fotografiat/filmat fără drept și fără vreun interes legitim, pe cei doi agenți de poliție atât la domiciliu, la locul de muncă, cât și în alte locuri pe care aceștia le-au frecventat.

În contextul de mai sus, inculpații Ș.I., F.M.I., și N.C.G., i-ar fi promis unei persoane (martor în cauză) suma de 5.000 euro pentru a-și trafica o presupusă influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcționari din conducerea I.G.P.R., și că-i va determina pe aceștia să-l transfere pe celălalt agent într-o altă subunitate de poliție”, mai arată sursa citată.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare