Una dintre cele mai vechi și iubite trupe de muzică alternativă din lume, The Chameleons, lansează în parteneriat cu asociația locală pentru protecția animalelor Toto&Pufi campania de conștientizare Romania Save Your Dogs, They Will Save You (trad. România, salvează-ți câinii, Și ei te vor salva!)
Campania este un apel internațional la acțiune, îndreptat către autoritățile române, pentru a interveni de urgență în mod responsabil în managementul animalelor de companie, după 3 decenii de eșec cu impact puternic socio-economic.
România rămâne ultima țară din UE care se confruntă cu această problemă în stadiu critic, în ciuda eforturilor depuse constant de societatea civilă, pentru că nu o abordează sistemic și strategic, ignorând cauza care stă la baza ei și bunele practici care au funcționat în toată lumea.
Modul în care statul român gestionează populația de câini încurajează înmulțirea lor necontrolată și un mediu de traumă pentru societate, prin violență, îndeosebi pentru copii, așa cum arată și studiul făcut recent de Națiunile Unite.
Conform datelor oficiale, s-au cheltuit aproximativ un miliard de euro pentru eutanasierea a 1,5 milioane de câini. România nu a implementat niciodată o campanie națională de sterilizare, nici pentru educație pentru deținere responsabilă, deși aceasta este singura soluție care a funcționat în țările care au rezolvat problema.
Organizația Mondială a Sănătății precum și tratatele din care România face parte arată confirmă aceleași metode încă din anii 80. Eutanasierea nu poate ține pasul cu modul rapid în care se înmulțesc câinii și este practicată în mod ilegal conform legilor în vigoare. În paralel, lipsa controalelor, precum și a educării și responsabilității proprietarilor de câini reprezintă sursa câinilor de pe stradă și va continua să alimenteze fluxul de câini pe termen nelimitat, în lipsa unei intervenții de urgență la nivel național.
Cunoscută atât pentru muzica sa, cât și pentru implicarea în cauzele sociale, trupa The Chameleons intervine în urma unei vizite în România și intenționează să contribuie odată cu lansarea noului turneu la popularizarea acestei cauze la nivel internațional, pentru a ajuta România să depășească impasul în care se găsește de atâta timp. Campania începe prin video-ul de conștientizare în care Mark Burgess, solistul trupei, lansează apelul către autorități, colegi de breaslă și societatea civilă.
„Am văzut întreaga lume, iar România este printre cele mai frumoase și pline de valori locuri în care am fost. Este absolut de necrezut că într-o astfel de țară se pot întâmpla astfel de atrocități cu cel mai bun prieten al omului, lucruri pe care nu le vezi nici în țări mult mai puțin dezvoltate și mult mai sărace; aceste lucruri afectează societatea din atâtea puncte de vedere și imaginea țării în toată lumea, așa că este inexplicabil că ele continuă să se întâmple de atâta timp. Scenele pe care le-am văzut pe străzile din România, pe câmpuri, în curțile oamenilor, m-au afectat profund, ca adult; nici nu vreau să mă gândesc cum afectează copiii și dezvoltarea lor. Câinele este cel mai bun prieten al omului și un profesor pentru noi toți. Câinele meu mi-a salvat viața în trecut, câinii ne salvează din cutremure și ne găsesc atunci când nimic nu ne mai dă de urmă. Haideți să-i tratăm ca atare și să reparăm cât mai repede tot răul care se întâmplă de atâta timp. România, salvează-ți câinii! Și ei te vor salva pe tine!” spune Mark Burgess, leaderul trupei The Chameleons.
„Situația câinilor din România se agravează literalmente în fiecare zi. Organizațiile pentru protecția animalelor cer de zeci de ani același lucru – sterilizare masivă și deținere responsabilă – în timp ce fac treaba statului pe întreg teritoriul țării. Însă atâta timp cât statul nu ne susține eforturile, ele devin picături într-un ocean: câinii sunt prolifici, iar oamenii fie cruzi și superficiali, fie needucați. Consecința este un flux tot mai mare de câini pe străzi, în câmpuri, în păduri, precum și scene de groază în curțile oamenilor, toate cu impact profund asupra societății și economiei. Prin mobilizare masivă și direcționarea fondurilor deja existente, problema câinilor se poate rezolva rapid. Avem nevoie de centre de sterilizare și campanii de educație la nivel național, cât mai urgent. Avem nevoie ca statul să-și asume responsabilitatea și nu ne vom opri până când nu o va face, prin legi clare și implicare și susținere sistemice” spune Alina Florescu, președinta Asociației Toto&Pufi.
Cadrul legislativ este contradictoriu, eutanasierea fiind permisă de o lege și interzisă de alta; aceasta se practică inclusiv în adăposturile private, deși acolo nu există acoperire legislativă. Eutanasierea este permisă de lege, însă nu obligatorie, ci din contră, este posibilă doar în anumite condiții, ca ultimă soluție. Totuși, aceasta se practică în masă ca și când ar fi obligatorie, fără îndeplinirea acestor condiții și cel mai adesea, câinii sunt omorâți prin alte metodă decât cea prevăzută de lege, de o cruzime inimaginabilă: violență extremă, înfometare sau canibalizare.
Pe de altă parte, sterilizarea este prevăzută doar ca posibilă subvenție din partea consiliilor locale și județene, nu ca obligație a acestora, deși prevenția este menționată clar în normele de aplicare a legii pentru gestionarea populației de câini. Deși au posibilitatea legală să subvenționeze sterilizarea, primăriile susțin că nu au fonduri și aleg în schimb să încheie contracte pe sume de ordinul milioanelor de euro cu firme private care capturează, apoi duc câinii în adăposturi care eutanasiază, de multe ori aflate în proprietatea beneficiarilor comuni cu aceste societăți. Societățile comerciale au ca scop declarat profitul, așadar fluxul continuu de câini îndeplinește acest scop, în detrimentul bugetului public și a calității vieții cetățenilor și animalelor din România.