George Stroe a spus, în cadrul unei discuții cu publicația noastră, că despre Bulai se vorbește în SNSPA de mai mult timp, însă cele mai multe plângeri ale studentelor erau legate de anumite remarci misogine care se făceau în cadrul cursurilor. El ne-a spus că doar despre Alfred Bulai ajunsese să afle că are un comportament inadecvat și că nu știe despre plângerile care îi vizau și pe alți profesori din facultate, și anume Marius Pieleanu și Ștefan Stănciugelu, despre acesta din urmă știindu-se că a fost cercetat în 2017 de Comisia de Etică, după ce a trimis fotografia organului său intim unei studente.
“Au mai fost plângeri și zvonuri în fiecare an despre domnul Bulai. Din ce îmi amintesc eu, la Facultatea de Științe Politice, zvonurile erau preponderent despre domnul Bulai, la alte facultăți n-au apărut zvonuri cu tentă sexuală, ci doar plângeri despre profesori care ori abuzau de putere, ori nu trimiteau la timp suporturile de curs, adică chestiuni de metodologie. Iar despre domnul Bulai au apărut mai tot timpul zvonuri. Noi am încercat să mai luăm părerile studenților din trecut, dar problema e că foarte puțini aveau curajul să iasă în față și nu existau nici dovezi.”, ne-a declarat George Stroe.
Dar cel mai important lucru e acela că în Codul Etic actual al universităților sunt stipulate condiții foarte limitative pentru transmiterea unei sesizări. Și Stroe ne-a explicat de ce:
“Și în acest moment, la nivelul sistemului academic din România, este o mare problemă cu tot ce ține de Codul Etic. Că noi nu puteam să mergem să facem o sesizare către Comisia de Etică, deoarece conform metodologiei de funcționare a Comisiei de Etică, orice sesizare anonimă este respinsă din start. Adică sesizarea trebuie să vină exact de la persoana în cauză și trebuie să vină în maxim 6 luni de la comiterea faptelor. Altfel, se consideră nulă sesizarea. Și noi n-am avut studenți care să fi fost victime și care să facă sesizarea în nume propriu. Știam de remarcile misogine pe care le mai făcea domnul profesor, știam de replicile lui de la curs, dar eu personal nu știam că s-a ajuns atât de departe în stagiile lui de practică. Acum s-a spart toată bula. O problemă a fost că foarte mulți studenți nu au vrut să facă sesizări, pentru că Bulai era considerat un profesor bun și nu voiau să se pună rău cu el, după cum mulți spun. Au pus interesul academic în fața unui interes social. Și atunci nu am putut merge mai departe în vreun demers pe această temă. Noi ne bucurăm că acum studenții au avut curajul, a fost nevoie de un motor care să pornească toată această revoltă și să punem o presiune socială și sperăm să fie doar începutul. Eu am venit în 2020 la SNSPA și doi ani i-am prins online, așa că nu știu despre domnul Pieleanu și despre Stănciugelu. Mi s-a adus și mie la cunoștință că au existat anumite plângeri și prin 2017, 2018, dar în generația mea nu am auzit nimic despre cei doi. Tot ce știu despre domnul Pieleanu e că face și el parte din catedra de sociologie și e un fel de mână dreaptă a domului profesor Bulai, dar nu știu mai mult de atât.”
După publicarea investigației SNOOP, lucrurile au început să se precipite în SNSPA. Practic, acum studenții pregătesc o scrisoare deschisă prin care cer conducerii universității toleranță 0 în fața abuzurilor de acest fel. Mai ales că, între timp, Bulai și-a depus cererea de pensionare la cei 61 de ani ai săi, pentru a scăpa de cercetarea internă pe care SNSPA a anunțat-o.
“Am primit în aceste două zile de când a fost publicată investigația foarte multe mesaje de la studenți care mi-au povestit despre remarcile misogine la care erau supuse la cursuri. Acum în SNSPA circulă și o scrisoare deschisă în care se cer măsuri foarte clare către conducerea SNSPA, ce aseară era semnată de vreo 200 de studenți. E o scrisoare inițiată de colegele mele din consiliul Facultății de Științe Politice și noi sperăm chiar să fie un moment de toleranță 0 și SNSPA-ul chiar să vină cu măsuri concrete. Eu sunt convins că se știa la nivelul conducerii SNSPA.” – a mai punctat Stroe.
Desigur, la nivelul conducerii SNSPA se știa încă de pe vremea când Mihaela Miroiu, specialistă în feminism, conducea instituția de învățământ superior. În ciuda unei postări scrise pe Facebook, în care Miroiu susține că nu a știut nimic, comentariul unei foste studente a determinat-o să șteargă cu totul postarea sau să limiteze audiența acesteia.
Comentariul fostei studente sună astfel: “Doamna profesoară, v-am îndrăgit mult, tare mult. Erați așa cum mi se părea mie că trebuie să fim noi, toate fetele și femeile, în urmă cu mai bine de 20 de ani. V-am ales și ați acceptat să îmi fiți coordonatoare de lucrare de licență, master, apoi doctorat. Sorbeam fiecare cuvânt pe care ni-l spuneați la cursuri sau în discuțiile amicale. Și am venit și v-am spus, tremurând, cum Pieleanu îmi face avansuri de câteva luni, și cum risc să nu pot intra în examenul de licență din cauza lui. Și asta pentru că i-am refuzat avansurile. Eram în primii zece studenți din an, bursieră în toți cei 4. Mi-ați cerut răgaz să vorbiți cu el, apoi mi-ați spus că trebuie să merg să rezolv asta între patru ochi, că nu puteți interveni în relația profesor și student. Și lumea mea s-a prăbușit. Tocmai ne spuseseți la un curs că, în caz de agresiune, victima nu trebuie pusă niciodată față în față cu agresorul. Și acum, la mai bine de 20 de ani, am lacrimi în ochi când îmi amintesc. Și stare de vomă când îl văd la TV. Ați știut! Ați știut și după câțiva ani, când am venit să vă zic că nu scap de furia lui, că încearcă să mă vorbească de rău pe unde întâlnesște oameni care mă cunosc, că striga injurii după mine pe stradă când ne întâlnim întâmplător. Ați știut…”
O situatie care se perpetueaza cu complicitatea intregului mediu academic. Teama de repercursiuni din partea celor abuzati este evidenta prin simplul fapt ca abuzatorul si cei din cercul lui se afla in pozitii din care pot decide viitorul persoanei/persoanelor respective, iar asta inseamna ABUZ de putere. Cata vreme nu au fost stabilite in mod clar si fara echivoc elementele care definesc modul de lucru Profesor – Elev/Student, povestea asta a ramas mereu in suspensie si, iata ca acum au iesit la iveala lucruri care sunt de mult stiute. Doamna Miroiu, cu toata pledoaria sa (anulata chiar in timpul in care am incercat sa fac si eu un comentariu) nu a facut decat sa confirme aceste derapaje si modul in care ele sunt acoperite. Vom afla cu siguranta si despre alte situatii similare.
Dacă cei de la conducere au știut și au tăcut și au tolerat aceste fapte trebuie sa fie trasi și ei la răspundere. Cei care sunt in liga studenților ar trebui sa facă ceva pentru a proteja colegele lor, care ar putea fi surorile lor, verișoarele lor… Nu se poate închide ochii la așa ceva. Rectoratul sa ancheteze urgent faptele care au avut loc cu faimoșii lor academicieni și sa i traga la răspundere. Codul etic cere asta impetuos!!!! Este o rusine in primul rând pentru tot SNSPA ul, prestanța acestei facultati pe zi ce trece se pierde… păcat!!!!!
Am terminat comunicare si relatii publice la snspa, o alta petarda de facultate de care imi e jena… pe vremuri snsps era condusa de secares, apoi de dobrescu – personaje sulfuroase cu proptele politice de calibru, ulterior a venit papagalul asta de pricop, fost chimist la baza, elev si apoi protejat al ecaterinei andronescu, alta sulfa pesedista, care l-a si transformat in profesor universitar, decan si rector.
pe scurt, nu am auzit de cazuri de abuzuri de natura sexuala la facultatea de comunicare, desi e foarte posibil ca victimele sa fi suferit in tacere. iar cu colegii de la stiinte politice nu aveam nicio tangenta. dar pot sa dau un exemplu de profesor de la comunicare, aurel nita, care preda marketing electoral. tipul asta, in loc de examen (se intampla prin 2000 – 2001, cred) ne-a pus sa ii traducem cate un capitol dintr-o carte de marketing scrisa in engleza. in plus, am fost pusi sa ii cumparam si o carte de marketing electoral, lucru care ne-a asigurat nota maxima la examen. e singurul lucru care mi s-a parut aiurea pe vremea aia. bine, in afara de multimea de cursuri de umplutura predate de fosti deputati, ministri sau prefecti, pilele lui secares si ale lui dobrescu. ba chiar si niels snecker mi-a fost profesor la un curs aiuristic… pe vremea aia se prezenta ca investitor britanic, umbla cu un bentley sau rolls royce inmatriculat in marea britanie. in fine, nu vreau sa divaghez.